Barbara Dallosová Rôzne

Tancujúce blesky nad Žiarom: Milan (38) čakal hodiny na okne, kým cvakol túto! FOTO

Nad naším mestom sa vybláznila nočná búrka, blesky prerezávali tmu. Žiarčanovi Milanovi (38) sa podarilo túto nádheru zachytiť.

Ilustračný obrázok k článku Tancujúce blesky nad Žiarom: Milan (38) čakal hodiny na okne, kým cvakol túto! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Žiarsky fotograf Milan Rerich hovorí, že vždy beží po techniku, akonáhle zahrmí: ,,Hneď utekám domov a každý sa ma pýta kam idem. A ja že domov po techniku a potom fotiť blesky," hovorí s úsmevom Žiarčan, ktorého fotenie živí.

Lov na blesky začal o polnoci

Zábery bleskov nad mestom, ktoré sa Milanovi podarilo urobiť počas jednej z upršaných nocí, sú fotené zo Sládkovičovej ulice, pri pohľade smerom na Sitno.

,,Čakal som na to asi od polnoci a dúfal, že smerom od Bratislavy, Žarnovice, sem niečo príde. A prišlo. Prvá fotografia prišla 00:43 hod., takže vcelku dosť trpezlivosti treba. Potom sa to pomaly presúvalo bližšie a približne nad Stinom to zastalo a zatiahla sa obloha, čo vidno aj na fotografiách. Tam to skončilo. Fotil som do 02:30 hod. ráno, okrem malej cca 10–15 minútovej prestávky, kedy som musel zavrieť okno lebo sa to kvôli dažďu fakt nedalo," opisuje fotograf lovenie bleskov objektívom.

Zvečniť tento prírodný úkaz, ktorý okom vidíme len niekoľko stotín sekundy, rozhodne nie je jednoduché. Milan tvrdí, že najlepšie je fotiť hneď začiatku búrky. A tiež, vedieť si to užiť. ,,Ja mám búrku rád od malička, čím väčšia rana, tým je to krajšie. Vždy som minimálne na okne, ak nie niekde vonku," hovorí fotograf.

Ako na to?

Mať rád upršané noci a vystihnúť začiatok búrky ale ešte nie je zárukou dobrého záberu. Ak sa však budete držať niekoľkých zásad, zachytiť záber sa vám môže podariť i s neveľkými zručnosťami s objektívom.

Žiarsky fotograf Milan Rerich ml. radí:

  • Mať potrebné vybavenie – Fotoaparát, je jedno, či analóg, digitálna zrkadlovka alebo kompakt. Dôležité je aby sa dala nastaviť clona a čas manuálne. Treba mať tiež statív a diaľkovú spúšť.
  • Chrániť pred vodou – Treba myslieť na savé a nesavé materiály. Čo má byť suché, treba zakryť a to, čo sa zakryť nedá, ošetriť tak, aby sa to dalo utrieť. Najvhodnejšia voľba je jelenica na utretie objektívu. Niekedy sa zíde pršiplášť a uteráky…Ak ste pohodlní ako ja a idete to skúsiť z balkóna a potom z okna a prší rovno do okna :)
  • Správne nastavenie a rýchlosť – Nastaviť všetko včas môže byť ťažké, pretože keď sa začne blýskať, tak blesky nepočkajú, kým si nastavíme všetky parametre. Rád ako nastaviť clonu a čas je plný internet, ale blesky sú nevyspytateľné a nikdy nevieme, aké bude správne nastavenie. Sila záblesku blesku nie je nikdy rovnaká a pre našu fotografiu je dôležitá. Treba pracovať rýchlo. Blesky majú určitú intenzitu a nie vždy ale dá prísť na to, kedy približne bude nasledovať záblesk. Je to nevyspytateľný a krásny prírodný jav.

foto: M. Rerich

Tancujúce blesky nad Sládkovičovou ulicou v Žiari
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM