Barbara Dallosová Rôzne

Taviaca pec v žiarskom erbe? Takto vyzeral náš erb len nedávno

Tak ako sa v minulosti niekoľkokrát zmenil názov nášho mesta, menil sa i jeho erb. Ten v sebe ešte pred dvomi desiatkami rokov nezaprel priemyselný ráz mesta. Ľudia z iných kútov by sa možno čudovali, ale v erbe môže byť zobrazená aj taviaca pec na hliník, čítajte...

Ilustračný obrázok k článku Taviaca pec v žiarskom erbe? Takto vyzeral náš erb len nedávno
Zdroj: Dnes24.sk

Zlatomodrý erb ako ho poznáme dnes je oproti bohatej histórii mesta pomerne mladučký. Vznikol v roku 1992 a je následníkom socialistického erbu zobrazujúceho taviacu pec na hliník, keďže pre miestnu hlinikáreň bolo mesto známe nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

,,Erb, v minulosti používaný mestečkom Sancta Crux, nie je dokonale známy, avšak používalo sa vyobrazenie kríža v kolopise na pečatidlách mestečka," hovorí archeológ a pamiatkár Peter Mosný.

Ako sa menil názov nášho mesta, a prečo mu prischlo práve pomenovanie Žiar, čítajte tu: Čo prezradila kronika: Uhádli by ste, prečo sa Žiar volá práve Žiar?

Kríž sa vrátil

Symbol kríža, ktorý odkazoval aj na samotný názov mesta – Svätý kríž nad Hronom, sa používal v mestskom erbe až do roku 1970. V roku 1955 bol však vtedajší Svätý kríž nad Hronom premenovaný a tak si nový názov mesta vyžiadal aj nový erb.
Erb „mesta hliníka“ bol v tvare gotického štítu, červeno-striebornej farby a zobrazoval siluetu taviacej pece. V 90. rokoch po zmene politických pomerov sa však miestni poslanci rozhodli, že je čas aj na zmenu mestského erbu. Od roku 1992 je tak opäť v erbe mesta kríž. Autorom súčasného erbu je akademický sochár Ladislav Bódi z Kremnice.

Hlliník v erbe zostal, našli by ste ho?

Symbol hliníka zostal aj v súčasnom erbe, už ale nie vo forme taviacej pece. Dnešný žiarsky erb tvorí delený štít. V jeho hornej, dvojtretinovej časti je strieborný kríž v obojstranných lúčoch zlatej farby. Spodnú časť – tretinu erbu tvoria dve modré vlnky na striebornom podklade. Stavba erbu predstavuje minulosť, ktorú zobrazuje kríž, a súčasnosť lúče znázorňujúce žiaru nad mestom.

Erb je ladený vo farbách mesta – zlatožltej, modrej a striebornej. Zlatožltá znázorňuje žiaru nad mestom, modrá farbu rieky Hron a strieborná farbu práve farbu kovu vyrábaného v meste.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM