Barbara Dallosová Správy

Ťažba bentonitu pri Žiari vyvoláva vášne: Pozrite si stanovisko investora!

Spoločnosť, ktorá v súčasnosti ťaží bentonit na území dvoch obcí v blízkosti mesta avizuje rozšírenie svojej činnosti. To sa ale nepáči niektorým obyvateľom dediniek. Už čoskoro by vraj mohla byť na svete i petícia. Pozrite, čo na to ťažobná firma.

Ilustračný obrázok k článku Ťažba bentonitu pri Žiari vyvoláva vášne: Pozrite si stanovisko investora!
Zdroj: TASR

Ako sme vás už informovali, spoločnosť Regos s.r.o., ktorá v lokalite Lutila a Stará Kremnička ťaží bentonit, chce rozšíriť ťažbu a neďaleko obce Stará Kremnička vybudovať závod na spracovanie bentonitu. Vyplýva to zo zámeru, ktorý firma predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

Ľudia sa boja…

Rozšírenie ťažby sa ale stretáva s nevôľou niektorých obyvateľov obce Stará Kremnička. Podľa našich informácií sa už proti tomuto zámeru pripravuje petícia. ,,Ľudia sa boja, že keď sa ťažba rozšíri, bude už naozaj blízko obydlí. Okrem toho cesta, ktorou sa doteraz chodilo do miesta ťažby by sa mala posunúť až celkom pred obec. Medzi miestom ťažby a dedinou vlastne bude len pole a vzdialenosť bude dosť malá a pred prachom nebude úniku," vysvetľuje jeden z obyvateľov obce s tým, že lokalita, do ktorej by ťažba mala po novom zasiahnuť, je zároveň turisticky zaujímavým miestom, na ktoré sa na prechádzky vydávajú miestni i Žiarčania.

Skupina vyjadrujúca nesúhlas so zámerom rozšírenia ťažby vznikla pred pár dňami aj na facebooku. Neznámy správca facebookovej stránky v informáciách o nej uvádza takýto popis: ,,Informácie o neustálom rozširovaní ťažobného priemyslu v Kremnických vrchoch, ktorý bezprostredne ohrozuje zdravie a majetok občanov v tejto oblasti."

Oslovili sme tiež kompetentných, ktorí sa angažujú v zámere spísať petíciu. O stanovisko petičného výboru budeme správu aktualizovať.

Čo na to ťažiari?

O stanovisko k údajnému odporu niektorých obyvateľov sme požiadali aj spoločnosť Regos. Tá hovorí o nedorozumení z dôvodu nedostatku informácií.

,,Spoločnosť Regos s.r.o. pri svojich zámeroch komunikuje s občanmi Starej Kremničky, ako aj s inými dotknutými subjektmi v oblasti a vo svojich zámeroch určite plánujeme zohľadniť pripomienky občanov aby činnosť, ktorú vykonávame v tejto oblasti nevplývala negatívne na ich obydlia. Obavy zo zvýšenej prašnosti, alebo iných negatívnych vplyvov na obydlia občanov z dôvodu posudzovaného rozširovania ťažby vyplývajú pravdepodobne iba z nedostatku informácií. Vítame preto každý podnet k diskusii, ktorý prispeje ku skvalitneniu posudzovaného zámeru. Samotnou ťažbou bude dotknutá iba minimálna časť navrhovaného územia, ktorá sa však v súčasnosti nedá presne určiť, preto sa z pohľadu životného prostredia posudzujú vplyvy na lokalitu určeného dobývacieho priestoru ako celku," uviedol v mene spoločnosti Ladislav Sarvaš s tým, že s občanmi Starej Kremničky i okolitých obcí chcú komunikovať za účelom obojstranne výhodného partnerstva.

,,Snažíme sa zohľadniť všetky racionálne pripomienky, ktoré sa v tomto procese zo strany občanov vyskytnú tak, aby naša činnosť bola v súlade s požiadavkami občanov a sme presvedčení, že naše aktivity prispejú k ďalšiemu rozvoju v tomto regióne," dodal Sarvaš.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM