Katarína Reiterová Kultúra

OBRAZOM: Ťažký život postihnutých môžete zažiť na vlastnej koži!

Školy z regiónu, ale aj široká verejnosť má možnosť vyskúšať si život zrakovo, sluchovo či telesne postihnutého človeka. O nezabudnuteľný zážitok sa vám postarajú zážitkové izby inštalované v žiarskom MsKC.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Ťažký život postihnutých môžete zažiť na vlastnej koži!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Nevidiaci, nepočujúci či inak postihnutí ľudia musia so svojim hendikepom žiť, mnohokrát bez pomoci zdravých. Aby sme sa vedeli vžiť do pocitov znevýhodnenej osoby, pripravilo mesto Žiar a Mestské kultúrne centrum jeden zaujímavý projekt.

„Ide o projekt s názvom Raz zažiť ako trikrát počuť, ktorého hlavným cieľom je v rámci výchovy k ľudským právam formou zážitkového učenia prispieť k väčšej tolerancii k spoločnosti, k osobám so zdravotným postihnutím a k osobám z iných kultúr,“ vysvetľuje asistentka projektu Miriam Mezeiová z MsÚ – Odbor starostlivosti o obyvateľa a dodáva, že: „V rámci zážitkového učenia majú účastníci projektu, ale aj široká verejnosť k dispozícií zážitkové izby, v ktorých si na vlastnej koži môžu zažiť situácie, ktoré sú pre nás prirodzené, ale pre ľudí so zdravotným postihnutím sú ťažko zvládnuteľné,“ dodáva Miriam Mezeiová.

Štyri izby, ktoré vám zmenia pohľad na svet hendikepovaných

V priestoroch MsKC sú teda k dispozícií štyri zážitkové izby – Nechodím, Nevidím, Nepočujem a Nerozumiem. „Každá izba je zameraná na určitý druh postihnutia a inú kultúru,“ vysvetľuje ďalej asistentka projektu.

Navštíviť tieto izby a na vlastnej koži si vyskúšať život s postihnutím môžu nielen triedy, kluby, mimovládne organizácie, ale aj široká verejnosť. „Zážitkové izby budú k dispozícii, pokým o ne bude záujem,“ dopĺňa Mezeiová a dodáva, že súčasťou zážitkových izieb je aj zrkadlové bludisko, kde zakrivené zrkadlá deformujú tvár a postavu.

Siedmaci si izby už vyskúšali

Zážitkové izby v MsKC si mali možnosť vyskúšať aj siedmaci zo žiarskej základnej školy. Po izbách chodili so zaviazanými očami, slúchadlami na ušiach či na vozíčku a plnili rôzne úlohy. „Najviac ma prekvapili zrkadlá, ktoré deformovali postavu a ešte aj to, aké ťažké to majú hendikepovaní ľudia, nechcela by som si byť na vozíčku,“ povedala nám žiačka 7. A triedy z „Dvojky“ Barbora Podmanická.

Projekt sa realizuje s finančnou podporou Úradu vlády SR v rámci dotačného programu podpora a ochrana ľudských práv a slobôd.

Viac sa o projekte dozviete vo videu.

Ťažký život postihnutých môžete zažiť na vlastnej koži!
19
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Ťažký život postihnutých môžete zažiť na vlastnej koži!
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM