Barbara Dallosová Správy

Ťažobná spoločnosť chce v blízkosti Žiaru rozšíriť svoju činnosť: Sľubuje fleky pre 50 ľudí!

Spoločnosť, ktorá v súčasnosti ťaží betonit na území dvoch obcí v blízkosti mesta avizuje rozšírenie svojej činnosti. Vybudovať chce tiež závod na spracovanie a expedičnú skládku suroviny. Čítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku Ťažobná spoločnosť chce v blízkosti Žiaru rozšíriť svoju činnosť: Sľubuje fleky pre 50 ľudí!
Zdroj: TASR

Spoločnosť Regos s.r.o., ktorá v lokalite Lutila a Stará Kremnička ťaží bentonit, chce rozšíriť ťažbu a neďaleko obce Stará Kremnička vybudovať závod na spracovanie bentonitu. Vyplýva to zo zámeru, ktorý firma predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Zámerom podniku je rozšírenie plochy v súčasnosti povolenej a uskutočňovanej ťažby na ložiskách bentonitu v dobývacom priestore (DP) Lutila I a DP Stará Kremnička III. V súčasnosti môže spoločnosť na jednom ložisku vyťažiť maximálne 25 000 ton ročne. ,,Navrhovateľ neplánuje výrazne zvyšovať súčasný objem ťažby. Činnosť je navrhovaná s pomerne nízkou priemernou ročnou produkciou cca 55.000 ton bentonitu".

Ako sa ďalej uvádza v zámere, firma plánuje v blízkosti posudzovanej lokality vybudovať závod na úpravu bentonitu a expedičnú skládku suroviny. Tie však budú predmetom samostatného procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie v roku 2015.

Bentonit vyťažený v spomínaných ložiskách je v súčasnosti spracovávaný napr. v spracovateľskom závode v Kopernici, na technologickej linke na spracovanie bentonitu v Žiari nad Hronom, prípadne v iných závodoch v Českej republike a Poľsku. Spoločnosť preto plánuje vybudovať vlastný závod na spracovanie suroviny. Avizuje, že vzniknúť by tu malo 50 pracovných mi­est.

,,V súčasnosti jeho realizácia je v štádiu prípravných prác, prebiehajú práce na majetkovom vysporiadaní pozemkov a príprave dokumentácie pre územné a stavebné konanie. Súčasťou závodu bude aj expedičná skládka bentonitov," uvádza sa v materiáli.

Malú časť spracovávaného bentonitu bude Regos s.r.o. odoberať od iných ťažiarskych organizácií, podstatnú časť bude dovážať z vlastných ložísk (cca 2/3 spotreby). ,,Pre realizáciu závodu je teda nevyhnutné vlastné ložisko s dostatočnými zásobami bentonitu," uvádza sa v materiáli.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM