Martin Károly Kremnica

Tento plagát obletel svet: Odporcovia ťažby v Kremnici podporili búriacich sa Rumunov

Plagát, podporujúci odpor Rumunov, ktorí demonštrujú v uliciach, bol v priebehu 17- tich hodín zdielaný viac než 1000 krát a videlo ho takmer 50 tisíc ľudí. Plagát zverejnilo OZ Kremnica nad zlato na svojej FB stránke. O podpore Kremničanov sa už píše aj v českých médiách.

Ilustračný obrázok k článku Tento plagát obletel svet: Odporcovia ťažby v Kremnici podporili búriacich sa Rumunov
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

V Rosia Montane je podľa českého portálu czechfreepress.cz plánováný nejvätší projekt povrchovej ťažby zlata v Evrope. „Spoločnosť, ktorá stojí za celým projektom, Gabriel Resources, plánuje vyťažit 314 ton zlata a 1500 ton striebra s použitím kyanidu,“ uvádza sa ďalej na portáli.

Rumuni už od septembra protestujú v uliciach mesta. Rumunská vláda napriek tomu údajne minulý týždeň schválila zákon, ktorý umožňuje začať ťažbu.

Praktiky ťažobných spoločností a ich PR sú všade vo svete rovnaké. Ľuďom v komunitách chýbajú základné informácie o tom, čo znamená povrchová ťažba zlata a aké sú jej následky. Cítili sme aj vnútornú potrebu vysloviť verejne podporu a rešpekt voči Rumunom z Rosia Montany, pretože ich problém je aj náš problém. Dnes je to problém v Kremnici, ale tento problém môže byť onedlho problémom aj iných miest na Slovensku. Spoločnosti, podľa mňa, zneužívajú slabý legislatívny systém SR a získajú pomerne ľahko licenciu na dobývací priestor“ hovorí Ivana Uhríková z Občianskeho združenia Kremnica nad Zlato.

Podľa nej situáciu v Rumunsku detailne sledujú. „Vieme že od 1. septembra Rumuni spustili sériu protestov na záchanu Rosia Montana, nielen na svojom území. K protestom sa pripojili aj Rumuni v ďalších svetových metropolách, ako Londýn, Paríž, Mníchov, Praha ale aj v mestách za Atlantikom,“ dodáva.

Autorom plagátu je Mgr. Art. Juraj Poliak,bývalý študent SUPŠ v Kremnici.

Protesty odporcov ťažby zlata v Rumusku
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM