Katarína Reiterová Rôzne

Teplotné rekordy v Žiari: Toto sme tu nemali 62 rokov!

Na pravú jar sa ešte netešte. Žiarsky meteorológ Ján Wolf ju predpovedá až na druhú polovicu apríla. Na prelome mesiacov sa však opäť ochladí. Pôjdeme z kožuchov rovno do plaviek? V Žiari namerali viacero teplotných rekordov.

Ilustračný obrázok k článku Teplotné rekordy v Žiari: Toto sme tu nemali 62 rokov!
Zdroj: Webnoviny.sk

Obdobie od 22. do 31. marca je mimoriadnym prípadom najchladnejšej desaťdennej periódy od roku 1951. V Žiari dosiahla priemerná teplota len 0,53 stupňa, pričom dlhodobý priemer z obdobia rokov 1951 až 1990 je 5,1 stupňa. Podobne to bolo aj na iných miestach Slovenska.

23 centimetrov snehu

„Tomuto mimoriadnemu prípadu počasia sa venuje oprávnená pozornosť, pretože tak studené periódy v trvaní 10 a viac dní sme tu nemali už 62 rokov. Vysoká bola aj výška snehovej pokrývky v Žiari, nameraná 29. marca. O 14. hodine dosahovala 23 cm,“ hovorí žiarsky meteorológ Ján Wolf.

Rekordná výška snehovej pokrývky pre mesiac marec bola naposledy nameraná 12. marca 2005, a to 41 centimetrov. „Rekordných je aj počet dní so snehovou pokrývkou v danom roku v mesiaci marec s počtom 20 dní,“ dopĺňa meteorológ.

Jar sme vítali predčasne

Návrat zimy už nečakal skoro nikto, keďže už v marci prišli prvé teplé dni. „V Žiari sme už 10. marca zaznamenali maximálnu dennú teplotu 15,1 °C. Teplé dni nad 10 stupňov trvali od 8. do 13. marca. Oteplilo sa aj v prvý jarný deň, 20. marca, maximálna denná teplota dosiahla 14,0 °C,“ hovorí Ján Wolf.

Mnohí sme už začínali vítať skutočnú jar, avšak nasledujúca chladná desaťdňová dekáda túžbu po teple prekazila. „Zdá sa, akoby klimatológom studený marec a prvá aprílová dekáda robilo „medvediu“ službu. Zasnežené posledné marcové dni na prvý pohľad kontrastujú s alarmujúcimi správami o globálnom otepľovaní. Tieto dve skutočnosti si neprotirečia. Priemerné teploty jednotlivých rokov, mesiacov či ročných období skutočne rastú. To však nijako nevylučuje, že sa môžu vyskytnúť mesiace alebo obdobia s mimoriadne studeným počasím,“ vysvetľuje súvislosti meteorológ.

Najchladnejší bol marec v 1987

Tohtoročný marec skončil v našom meste ako celok teplotne podpriemerný s priemernou mesačnou teplotou 1,9 °C (dlhodobý priemer je 3,6°C). Najchladnejší marec sme mali v roku 1987 s priemernou mesačnou teplotou –1,7 °C. „Naposledy bol u nás chladnejší marec v rokoch 2005 a 1996,“ spomína Ján Wolf a dodáva, že zrážkovo bol marec silne nadpriemerný. Mesačný zrážkový úhrn v Žiari bol 104,8 mm. Doterajší rekord 103 mm sme zaznamenali v roku 2000. Pre porovnanie, dlhodobý mesačný priemer je 42 mm.

Minuloročná jar bola najteplejšia za posledných 140 rokov

Chladné jarné počasie u nás nie je ničím výnimočným. Skôr by sa dalo povedať, že sme si od neho odvykli, pretože posledných dvadsať rokov sa výraznejšie otepľuje, a teda aj jar býva teplejšia. Toto potvrdzuje aj meteorológ: „Napríklad, vlani sme u nás mali tretiu najteplejšiu jar najmenej za posledných 140 rokov. Z tohto pohľadu je studený začiatok jari možno neobvyklý a nepríjemný, ale nie je to nič, čo by sa v našich končinách v minulosti nevyskytovalo. Napríklad, v 70. rokoch býval návrat zimy v marci a v apríli prirodzený, konkrétne v roku 1976.“

Na jar sa ešte netešte

Čakanie na jar ešte chvíľu potrvá, keďže aj prvá dekáda (podľa SHMÚ) nasvedčuje tomu, že bude chladnejšie počasie s oblačnosťou a zrážkami. „Nádej na zmenu možno očakávať až v druhej polovici apríla. Po 20. apríli môžu vystúpiť teploty až nad 20 stupňov. Je pravdepodobné, že po dlhom chladnom počasí príde prudké oteplenie a z kožuchov sa prezlečieme rovno do plaviek, ako už v posledných rokoch býva zvykom. Avšak aj toto oteplenie bude asi len krátkodobé, pretože na prelome mesiacov apríl a máj môže prísť opäť ochladenie,“ predpovedá žiarsky meteorológ Ján Wolf.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM