Barbara Dallosová Samospráva

TERAZ prehovorila ulica: Toto treba na Hviezdoške prioritne riešiť!

Tentoraz sa ozvali obyvatelia panelákov lemujúcich Hviezdoslavovu ulicu. Vieme, aké problémy skrýva jedno z najmladších žiarskych sídlisk. Čo na to mesto?

Ilustračný obrázok k článku TERAZ  prehovorila ulica: Toto treba na Hviezdoške prioritne riešiť!
Zdroj: Dnes24.sk

Staré dobré parkovanie

Asi ťažko nájdete sídlisko ktoré by neriešilo problémy s parkovaním. Na Hviezdoške to nie je inak. ,,Chodím z práce o šiestej večer a parkujem až pri malom parku, aj keď je to ešte kus od nášho domu. Pred domom nie je voľné miesto nikdy,“ rozhorčene vysvetľuje Jozef (55).

,,Večer sú jediné voľné miesta pred krčmou ktorú máme pred domom, ak vôbec. Tam auto určite na noc nenechám, neraz tam bola bitka. Z toho by som nemal dobrý pocit,“ súhlasí so svojim susedom mladá Žiarčan Peter Nemec (27).

,,Už viac rokov intenzívne podporujeme vznik parkovacích miest, ktoré iniciujú a financujú bytové spoločenstvá. Ak by niektoré bytové spoločenstvo z Hviezdoslavovej ulice prišlo s projektom vytvorenia nových parkovacích miest, pokiaľ budú splnené všetky zákonné podmienky, mesto im rado vyjde v ústrety a tento projekt podporí,“ reaguje hovorca mesta Martin Baláž.

Sídlisko v centre zábavy

Pozdĺž hlavnej cesty smerom od autobusového nástupišťa majú prevádzku viaceré reštaurácie, pohostinstvá či nočné kluby. Práve to je tŕňom v oku Žiarčanky Marty: ,,Niekedy sme šomrali že nám bolo cez víkend do balkóna počuť diskotéku. Strašne sa to odrážalo. To bolo ale nič oproti krčme ktorú nám pred pár rokmi postavili pod oknami. Niekedy mávajú otvorené takmer do rána a veľa krát tam boli aj výtržnosti.“

,,Poslanci MsZ prijali už v minulosti VZN o otváracích hodinách, podľa ktorého malo mesto kompetenciu nepovoliť otváracie hodiny o 22. hodine, ak sa objavujú sťažnosti obyvateľov na rušenie nočného pokoja. Bohužiaľ po proteste prokurátora musela byť táto kompetencia mesta z neho odstránená. Priznávame, že v súčasnom stave nemáme adekvátnu páku, ktorú by sme mohli použiť a chrániť obyvateľov od rušenia nočného pokoja,“ vysvetľuje kroky zo strany mesta Baláž.

Oddychová zóna? Sem s ňou!

Obyvatelia ale nevidia len negatíva. O plánovanej prestavbe medziblokového priestoru na Hviezdoslavovej ulici sme už písali: Hviezdoška ide na paškál ako prvá: Mesto sem presúva vyše 100 tisíc eur!

Mladá mamička Lucia Gracíková (32) by zmenu privítala:,,Viem že tu majú stavať nejakú oddychovú zónu, to nemôže byť na škodu. Nech je to čím skôr.“ Lucia patrí medzi novopečených obyvateľov sídliska, porovnáva ho so svojím predošlým bydliskom: ,,Mne sa páči že je to tu uzavreté, je to bezpečnejšie pre deti. Keď chcel človek na Pod Vŕškoch pustiť dieťa von, vždy muselo prejsť cez nejakú cestu.“

Hovorca uisťuje, že medziblokový priestor sa začne prerábať už čoskoro: ,,Práce na oddychovej zóne by mali začať v najbližších týždňoch, obyvateľov mesta a zvlášť na Ul. Hviezdoslavovej budeme pred spustením prác informovať. Projekt by mal byť ukončený v septembri tohto roku.“

Problémom na spomínanom sídlisku Pod Vŕšky sme sa už venovali v článku: Teraz prehovorila ulica: Toto treba na sídlisku Pod Vŕšky prioritne riešiť!

Hviezdoška - čo treba prioritne riešiť
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM