Kultúra

Textil ako umenie: Výstava v Kremnici predstaví prácu vyše stovky autorov

Viac ako dvesto prác od 106 autorov predstaví celoslovenská súťažná výstava neprofesionálnej textilnej tvorby, ktorú sprístupnia v Galérii NBS – Múzea mincí a medailí v Kremnici.

Ilustračný obrázok k článku Textil ako umenie: Výstava v Kremnici predstaví prácu vyše stovky autorov
1
Galéria
Zdroj: TASR

Vernisáž výstavy sa uskutoční v piatok 8. decembra. V rámci nej budú predvádzať výšivku krivou ihlou a krížikovú výšivku. Ako informovala koordinátorka výstavy Textilná tvorba 2017 Helena Soboslayová, súťaž prebiehala v dvoch skupinách, v každej z nich bolo šesť kategórií. V prvej skupine súťažili študenti stredných odborných škôl so zameraním na textilnú tvorbu a v druhej autori bez odborného vzdelania. Do súťaže sa prihlásilo celkom 106 autorov s 239 prácami.

,,Tohtoročná kolekcia súťažných prác prezentovala tkané i netkané, tradičnými technikami zhotovené a dekorované textílie od úžitkových, dekoratívnych až po zaujímavé textilné objekty a odevy. V menšom zastúpení bola hračka a šperk," podotkla Soboslayová. Siedmy ročník podľa nej priniesol aj nové autorky, ktoré zaujali tvorbou a obohatili výstavu netradičnými výrazovými prostriedkami hlavne vo výtvarnom spracovaní vlny.

,,Veľkým prínosom výstavy boli práce študentov, ktoré v plnej miere naznačili nadčasovosť a iný uhol pohľadu na spracovanie tradičných textilných techník – zaujímavo poňatá tlač tradičnej modrotlače a ďalšie," dodala Soboslayová.

V poradí 7. ročník súťažnej výstavy Textilná tvorba pripravilo žiarske Pohronské osvetové stredisko v spolupráci s kremnickým múzeom a mestom Kremnica, podporená bola z verejných zdrojov Fondom na podporu umenia. Výstava potrvá do 31. januára 2018. Počas jej trvania môžu žiaci zo základných a stredných škôl navštíviť tvorivé dielne.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM