Martin Károly Kultúra

Tieto obrazy vás prekvapia svojou intimitou: Pozrite si krásny trailer k výstave

V banskoštiavnickej galérii Schemnitz sa prostredníctvom výstavy Sutúrama predstaví Adam Šakový. Výstava predstavuje jeho najnovšie obrazy, v ktorých sa pustil do novej témy spracovania osobného fotografického archívu. Pozrite si originálnu video pozvánku k piatkovej výstave.

Ilustračný obrázok k článku Tieto obrazy vás prekvapia svojou intimitou: Pozrite si krásny trailer k výstave
Foto: Peter Kováč / Zdroj: Dnes24.sk

Zámerne narába s fotografiou, ktorá vykazuje nedokonalosti v kompozícii alebo vo svetelnej expozícii. Obrazy navyše pri maľovaní vrství cez seba, evokujúc tým techniku dvojexpozície, ktorá často vzniká náhodne,“ informoval Ivan Lukáč z galérie Schemnitz.

Autor tak podľa jeho slov dosahuje dojem dejovosti, ktorá nastáva pri rekonštruovaní okamihov zachytených na plátne. „Dešifrovanie jednotlivých plánov, priestorov a postáv sa stáva momentom, ktorý diváka vťahuje do hry a vyvoláva u neho pocit priamej účasti na vytváraní obrazu,“ podotkol.

Maľby Adama Šakového sa dajú chápať ako seriózna výskumná práca intermediálneho umelca, maliarska hra s klasickým trompe l'oeil, alebo snaha o dôslednú analýzu média fotografie prostredníctvom iného výtvarného prostriedku.

Adam Šakový patrí k maliarom nastupujúcej generácie, ktorí maľbu prirodzene konfrontujú s technickým obrazom a možnosťami tzv. nových médií. V prípade Šakového je „druhým“ médiom fotografia. Neistota diváka v otázke použitej techniky pri tvorbe obrazov už nie je iba doménou maľby, v dobe počítačového 3D modelovania sa čoraz viac dotýka aj média fotografie, či dokonca filmu.

Šakový sa pohybuje v prostredí oboch médií (maľby i fotografie) s istotou. Neustále zdokonaľuje techniky, ktoré vedú k iluzívnym momentom pri ich prelínaní. Prekonávanie špecifických prekážok zvolených médií a technológií prenosu sa stáva jeho ústredným umeleckým problémom. V divákovi cielene vyvoláva po chybnosti, či sa pozerá na maľbu fotografie, alebo na fotografiu namaľovaného – prípadne oboje naraz,“ dodal na margo výstavy.

Adam Šakový (1987) je absolventom Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave v ateliéri Klaudie Kosziby (2007–2013). Vystavoval v galériách súčasného umenia, oficiálnych i alternatívnych výstavných priestoroch na Slovensku (SODA gallery, Tranzit-Hangár, Považská galéria), v Česku a Poľsku. Dva razy postúpil do semifinále medzinárodnej súťaže Strabag Art Award (2010 a 2011), v roku 2013 bol finalistom prestížnej ceny Essl Art Award pre mladých umelcov.

Výstava Sutúrama potrvá v galérii Schmenitz od 8. marca do 21. apríla. Vernisáž je naplánovaná na piatok 7. marca o 19.00 h.

Video: Peter Kováč

Pozrite si originálny trailer k výstave
1
Galéria
Tieto obrazy vás prekvapia svojou intimitou
4
Galéria
Foto: Peter Kováč / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM