Barbara Dallosová Rôzne

TIP na predĺžený víkend: Tu sa určite nudiť nebudete, banícke mestečko ponúka bohatý program

Májové sviatky sa nám tento rok v kalendári usadili veľmi šikovne a nás čakajú dve predĺžené víkendy za sebou. Máte už na ten prvomájový plány? Inšpirujte sa a čítajte, čo všetko sa dá zažiť v neďalekom meste.

Ilustračný obrázok k článku TIP na predĺžený víkend: Tu sa určite nudiť nebudete, banícke mestečko ponúka bohatý program
Zdroj: TASR

Domáci obyvatelia, ale aj turisti, ktorí počas nastávajúceho predĺženého víkendu zavítajú do Banskej Štiavnice, sa majú na čo tešiť. Čakajú na nich remeselné trhy, koncerty a vychutnať si môžu aj večernú prehliadku na Novom zámku.

Príde aj Štiavnický Nácek

V piatok a sobotu 1. a 2. mája pripravila pre nich Oblastná organizácia cestovného ruchu (OO CR) Región Štiavnica stretnutie so štiavnickými remeselníkmi a umelcami, trhovisko baníckych piesní a zvykov, koncertov a hier pre deti na pešej zóne pred Radnicou.

Remeselné trhy sa začnú už v piatok predpoludním, o 15:00 hod. je naplánované slávnostné otvorenie Schmidtovej brány, bubenícke vystúpenie Jozefa Vargu a koncert skupiny EA. Predajné remeselné trhy budú pokračovať aj v sobotu. O 15:00 hod sa môžu návštevníci tešiť na banícke piesne a zvyky či vystúpenie Štiavnického Nácka a baníckeho umeleckého súboru Chabenec z Dúbravy.

Prvomájový večer pripomenie hrdinov

Na Novom zámku chystajú v piatok 1. mája o 19:00 hod. večernú prehliadku spojenú s prezentáciou knihy Miroslava Eliáša Zabudnutí hrdinovia protitureckých bojov na Slovensku. Nový zámok je vizuálnym symbolom mesta, ale i obdobia, v ktorom naši predkovia prežívali horúce chvíle pri zdolávaní osmanských nájazdov.

,,To, že sme odolali, je zásluha konkrétnych ľudí, chrabrých vodcov, na ktorých mená a činy zabúdame. Máme však povinnosť hrdinov si pripomínať, a tým najvýznamnejším bude na Novom zámku venovaný prvomájový večer," povedala o podujatí vedúca oddelenia histórie Slovenského banského múzea Zuzana Denková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM