Barbara Dallosová Samospráva

Točili sa milióny: Plnenie rozpočtu ukázalo, koľko radnica minula a koľko zarobila za minulý rok

Rozpočet je hlavným nástrojom finančného riadenia mesta. Priebežné plnenie rozpočtu mesta Žiar nad Hronom za rok 2014 je už známe. Peniaze, s ktorými za celý rok nakladalo mesto, sa hýbu v osemciferných číslach.

Ilustračný obrázok k článku Točili sa milióny: Plnenie rozpočtu ukázalo, koľko radnica minula a koľko zarobila za minulý rok
Zdroj: TASR

Plnenie rozpočtu ukázalo, koľko tento rok pribúdalo do najväčšej peňaženky v meste a naopak, koľko z nej ubudlo. Zatiaľ čo bežný rozpočet ukázal kladnú odchýlku oproti plánu, kapitálový zaznamenal mínusový rozdiel.

Jedným vykryli druhé

Ako sa uvádza v správe o plnení rozpočtu za uplynulý rok, príjmy bežného rozpočtu boli na úrovni 106% oproti upravenému rozpočtu mesta, v celkovej sume 11 808 553 eur. Plnenie výdavkov bežného rozpočtu mesta bolo na úrovni 97% upraveného rozpočtu v celkovej sume 10 741 008 eur. Kladné saldo teda ukázalo 1 067 545 eur. Tie mestu zostali k dobru.

Kapitálový rozpočet tiež zaznamenal rozdiel medzi plánovaním a plnením. Avšak mínusový. Ako sa ďalej píše v správe, celkové kapitálové príjmy, kde hlavnú časť tvorili kapitálové transfery z fondov EU a ŠR na projekt Centra zhodnocovania odpadov, boli v sume 384 830 eur. Na druhej strane, kapitálové výdavky sa vyštverali na 995 196 eur. Záporné saldo kapitálového rozpočtu v sume 610 366 eur bolo vykryté z prebytku bežného rozpočtu.

Posledné slovo padne na jar

Ku dňu 31.12 2014 bol rozpočet napĺňaný v súlade so schváleným rozpočtom. ,,Som rád, že sa nám podarilo takýmto spôsobom hospodáriť a myslím si že s výsledkom môžeme byť spokojní," komentoval čísla o plnení primátor Peter Antal na tohtotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Zároveň však zdôraznil, že ide stále len o predbežné plnenie rozpočtu. Záverečný účet totiž mesto dostane až niekedy v apríli tohto roka. ,,Naštartovaní sme dobre, jednou z úloh do budúcna by však malo byť hľadanie rezerv, ktoré určite máme, treba ich len nájsť a využiť tak aby sme dosiahli čo najlepší stav," hovoril o ďalších krokoch Antal.

Zaujímajú vás informácie o hospodárení našej žiarskej samosprávy? Prinášame vám ich pravidelne. Čítajte aj:

Žiarske cesty a chodníky pod lupou: Pozrite, koľko do nich mesto vrážalo rok po roku!

Mesto sa tento rok plesne po vrecku: Na chodníky vyčlenilo 200 000, investovať chce aj do nového zariadenia

Koľko stál radnicu streetbal či polmaratón? Vieme, aké cifry minulo mesto na športové akcie za uplynulý rok!

Daňová politika mesta na tento rok: Zinkasovať chce 2,65 milióna eur, čo spraví s dlžníkmi?

Mesto môže bytovým spoločenstvám rozdať tisíce eur: Po novom prispieva radnica aj na kamery!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM