Barbara Dallosová Šport

TOP výsledok v histórii žiarskeho klubu: Máme nových majstrov Slovenska! FOTO

Majstrovstvá republiky sú najťažším a najdôležitejším národným turnajom. Žiarski karatisti na nich vybojovali svojmu klubu historický úspech.

Ilustračný obrázok k článku TOP výsledok v histórii žiarskeho klubu: Máme nových majstrov Slovenska! FOTO
33
Galéria
Zdroj: Karate Klub MŠK Žiar n. Hronom

Tohtoročné Majstrovstvá Slovenska v karate sa pre vekové kategórie 12–20 rokov konali 3. decembra v Trnave. Na turnaji štartovali najlepší z najlepších. Za žiarsky klub sa podarilo na súťaž prebojovať osemnástim pretekárom. Okrem titulov a medailí bojovali pretekári aj o body na februárové Majstrovstvá Európy kadetov a juniorov.

Historický úspech pre klub

Majstrovstiev sa zúčastnilo 353 pretekárov z 57 klubov z celého Slovenska. Žiarčania sa v tvrdej konkurencii nestratili a postarali sa o fantastický klubový výsledok.

,,V takto tvrdej konkurencii si v medailovej štatistike klubov vybojovali naši karatisti ziskom 6 zlatých a 5 bronzových medailí celkové prvenstvo medzi individuálnymi kategóriami. Pocit z víťazstva bol o to väčší, že medailistov dekoroval otec slovenského katare – Takeji Ogawa, japonec žijúci v Rakúsku, ktorý doniesol karate na Slovensko pred vyše 40 rokmi," vysvetľuje tréner Ľubomír Striežovský.

Ako dodal, tieto Majstrovstvá republiky boli najúspešnejšie v celej 43 ročnej histórii žiarskeho karate klubu.

Zdroj: Karate Klub MŠK Žiar n. Hronom

Po medailách sa len tak zaprášilo

Prvú medailu, a to bronzovú, vybojoval pre žiarsky klub Šimon Sečkár v kategórii kata mladší dorastenci 12–13 rokov. Prvého zlata a titulu majstra republiky sme sa dočkali po vystúpení Viktórie Snopkovej v kategórii športový zápas kumite mladších dorasteniek do 50 kg. V mladších dorastenkách zabodovala aj Karin Hanáková, keď si z kategórie nad 50 kg odniesla bronz.

V kategóriách 14–15 ročných sme mali taktiež početné zastúpenie. Ďalší majstorvský titul vybojovala Natália Rajčanová v kategórii do 47 kg. V kategórii dorastencov do 52 kg si svoj prvý titul majstra Slovenska vybojoval Aris Nikolas Čela. Zdenko Vanka v kategórii dorastencov do 63 kg vybojoval bronz a tak isto sa darilo Erikovi Sklenkovi v kategórii do 57 kg.

V kategórii juniorov 16–17 ročných nastúpili najskúsenejší žiarski pretekári a dokázali, že patria k špičkám vo svojich kategóriách. V kategórii junioriek do 48 kg nenašla premožiteľku Dominika Veisová a tak jej právom patrí titul majsterky Slovenska. V kategórii nad 59 kg sa ani jednej súperke nepodarilo zabodovať na Ninu Jelžovú a tak sa aj ona stala majsterkou Slovenska. Jediným štartujúcim juniorom bol Michal Výrostko, ktorý v kategórii do 68 kg podal skvelý výkon a ten mu zaistil jeho prvý titul majstra republiky.

Starší pretekári a súťaž družstiev

V starších junioroch 18–20 rokov sme mali jediného zástupcu. Milanovi Laurovovi sa v kategórii do 67 kg podarilo vybojovať bronz. Cez slávnostný nástup boli dekorovaní aj celkoví víťazi Slovenského pohára. Medzi dekorovanými boli aj naši pretekári – Natália Rajčanová, Aris Nikolas Čela, Nina Jelžová a Dominika Veisová.

V rámci turnaja sa konala aj súťaž družstiev. Juniorky v zložení Natália Rajčanová, Nina Jelžová, Kornélia Bugárová a Dominika Veisová sa presadili aj tu, keď nenašli premožiteľky a stali sa tak majsterkami Slovenska v súťaži družstiev. Juniorom v zložení Zdenko Vanka, Michal Výrostko a Milan Laurov titul ušiel o vlások, keď vo finále podľahli bratislavským kolegom.

,,Každá medaila z Majstrovstiev republiky má pre športovca nevyčísliteľnú hodnotu. Zisk 6 titulov majstrov republiky v individuálnych kategóriách a jeden titul v družstvách je potvrdením toho, že naši pretekári patria medzi elitu pretekárov karate na Slovensku. Je na mieste poďakovať pretekárom za predvedené výkony, trénerom a vedeniu klubu za čas, ktorý venujú mládeži na tréningoch a súťažiach, ich rodinám za obete, ktoré musia podstupovať, mestu Žiar nad Hronom a Mestskému športovému klubu za podporu, ZŠ na Jilemnického ulici a SSOŠ technickej v Žiari nad Hronom za vytváranie vhodných tréningových podmienok. V neposlednom rade vďaka patrí aj našim sponzorom a všetkým našim podporovateľom," dodáva na záver tréner.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM