Barbara Dallosová Rôzne

Toto dokážu šikovní žiarski škôlkari: Trúfate si na nich?

Krvavé zranenia, opuchy, zástava dýchania. Aj mnohí dospelí by mali čo robiť, aby vedeli ako reagovať v krízových situáciách. Pozrite, čo všetko vedia žiarski škôlkári!

Ilustračný obrázok k článku Toto dokážu šikovní žiarski škôlkari: Trúfate si  na nich?
Zdroj: Dnes24.sk

Projekt ,,Evička nám ochorela“, v rámci ktorého spolupracuje Červený kríž so žiarskymi škôlkarmi funguje už siedmy rok. Dnes sa záchranári s malými nádejnými záchranármi stretli na dvore MŠ A. Kmeťa 11., aby ukázali, čo sa malí šikulovia za niekoľko mesiacov naučili.

Kečupové zranenia aj budúci lekári

Škôlkarsky dvor sa zmenil na ozajstnú záchrannú stanicu. Škôlkari-záchranári a škôlkari-zranení sa míňali na stanovištiach a obväzovalo sa ostošesť. ,,Deti to zaujalo, pretože to pre ne bolo niečo nové. To obväzovanie sa im od začiatku najviac rátalo, keď si mohli napríklad navzájom obviazať kolienka,“ vysvetľuje s úsmevom Radka Švoňavová, ktorá detičky počas kurzov pomáhala viesť.

,,Robili sme všeličo, páčilo sa mi to,“ vysvetľuje šesťročný Rastík. Na otázku, či by si vedel predstaviť že by bol v budúcnosti lekárom, nadšene prikyvuje. Predškolák ,,Luka“ sa zase ocitol v úplne inej situácii, výrečný škôlkar bol figurantom.,,Toto mi teta natrela dákym kečupom, to mám akože boľavú nohu,“ukazuje ,,Luka“ svoje nafingované zranenie namaľované potravinárskym farbivom.

Pohotová školáčka zachránila sestru

,,Tento rok sa nám podarilo zapojiť aj študentov z Pedagogickej a sociálnej akadémie EBG v Žiari nad Hronom. Keďže študentky tejto školy sú budúce učiteľky v škôlkach, majú aj vzťah k tým detičkám, spolupráca bola veľmi efektívna,“ hovorí Alica Jasenáková, riaditeľka územného spolku Slovenského Červeného kríža.

,,Samozrejme všetko prebieha hravým spôsobom, namaskujú sa im nejaké zranenia a v kolektíve za pomoci študentiek Pedagogickej a sociálnej akadémie sa snažia ,,ranenému“ pomôcť,“ objasňuje na pohľad dramatickú situáciu Jasenáková.

Podľa riaditeľky žiarskeho ČK sú výsledky takejto spolupráce zjavné. ,,Nevravím, že detičky ktoré kurzom prejdú budú hneď chcieť byť lekármi, ale majú z lekárov napríklad menší strach, vedia lepšie komunikovať a vysvetliť keď ich niečo bolí. Ako príklad vždy uvádzam príhodu ktorú mi rozprávali záchranári. Jedna zo škôlkariek cestovala v aute so svojou dospelou sestrou a stala sa im dopravná nehoda. Dospelá šoférka natoľko spanikárila že nevedela urobiť žiadny krok, zatiaľ čo škôlkarka pohotovo vytočila číslo záchrannej služby,“ dodáva na záver.

Škôlkari záchranármi - projekt ,,Evička nám ochorela"
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM