Barbara Dallosová Rôzne

Toto nikto iný nepochopí: 5 vecí, vďaka ktorým rozoznáte Žiarčana na sto honov :)

Informácie len pre zasvätených! Každé mesto má svoje špecifická, prípadne je preň niečo charakteristické. Žiar nie je výnimkou. Myslíte si, že ste Žiarčan od kosti?

Ilustračný obrázok k článku Toto nikto iný nepochopí: 5 vecí, vďaka ktorým rozoznáte Žiarčana na sto honov :)
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Ako každé mesto, aj Žiar má svoje špecialitky, ktoré sú pre našincov samozrejmosťou, iným však veľa nepovedia. Ten, kto cez naše mesto len prechádza, prípadne tu bol párkrát, nemá určite o týchto veciach ani páru.

Ak si teda dvaja ľudia zo Žiaru sadnú napríklad aj na kávu v inom meste, je vysoko pravdepodobné, že sa môžu baviť práve na týchto veciach, a nik iný im nebude rozumieť…

Nový obchvat, po ktorom nikto nejazdí

Stavba obchvatu R2 bola medzi Žiarčanmi dlho témou číslo jedna. Mal odľahčiť dopravu cez hlavný ťah mestom a skvalitniť život obyvateľov. Odkedy môžu motoristi prechádzať naším regiónom smerom na Prievidzu bez toho, aby prešli cez intravilán Žiaru, onedlho ubehne rok. Podľa mnohých vodičov je ale obchvat cestou duchov a miesto toho aby odkláňal dopravu, zíva prázdnotou.

Vyniesť smeti jedine s kľúčikom

Ohradené uzamknuté priestory na kontajnery, teda takzvané stojiská, sú vybudované na každej žiarskej ulici. Stojiská prináležia jednotlivým vchodom a každý Žiarčan má vo zväzku kľúčov ešte jeden navyše – kľúčik od stojiska. Situáciu, keď sa vyberiete s obsahom odpadkového koša k stojisku a plesnete sa po čele, pretože kľúčik ste nechali doma, pozná zrejme každý aspoň trochu zábudlivý obyvateľ nášho mesta. Vtedy už zostáva len obzerať sa, či sa práve s vytúženým kľúčikom nechystá vyniesť smeti i niekto so susedov…

Burčiakový ,,štvorec"

Prišelci by mohli byť skutočne prekvapení, čo pre obyvateľov mesta znamená jarmok. Ten žiarsky je totiž šťastlivcom, čo sa týka termínu na burčiak, a ponúka skutočne veľký výber tohto lahodného moku. V oný jesenný dátum sa teda celé mesto nahrnie na Svätokrížske námestie, ktoré lemujú spravidla stánky s občerstvením a nápojmi. A skutočný burčiakový festival sa môže začať. Niektorých Žiarčanov môžeme v týchto dňoch počuť hovoriť o starom námestí ako o ,,magickom štvorci", do ktorého keď raz vojdete a začnete ochutnávať burčiak po burčiaku, cestu von budete hľadať len veľmi ťažko. Písali sme tu: Keď burčiak stúpne do hlavy: Príhody zo žiarskeho jarmoku, na ktoré by ich aktéri radšej zabudli :)

Biely dom

Sídlo amerického prezidenta priamo v centre Žiaru? Administratívnu budovu, ktorá je dominantou námestia, nenazvú Žiarčania inak, než biely dom. V hlavnej budove sídli množstvo inštitúcii, v pozdĺžnych prístavbách nájdete Mestský úrad, kde sedí i primátor, či sídlo Okresného súdu. Na budovu bieleho domu vidieť z rôznych častí mesta, z jeho strechy sa vám zase naskytne pohľad na Žiar ako na dlani. Ak ale cudzinec blúdi po našom mestečku a nápomocný Žiarčan mu trpezlivo vysvetlí, že musí zabočiť pri bielom dome, zrejme bude za blázna.

Bimbo

Každé mesto má svoje postavičky. Azda najvýraznejšou v Žiari je svojský a vždy veselý pán – Bimbo. Nikto nevie, kto mu dal toto meno, nikto ale nevie ani to, ako sa Bimbo volá naozaj. Vysmiaty mužíček vás zastaví najmä pred hypermarketmi a ak sa mu raz predstavíte, obvykle si vaše meno pamätá a kýva vám i z druhej strany cesty. Legendárnymi sú tiež jeho tanečené zostavy pri každej príležitosti, keď hrá na ulici hudba.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM