Barbara Dallosová Kultúra

Traja žiarski rezbári spoja svoje sily: Pod rukami týchto pánov vznikajú z dreva úžasné veci!

Traja muži, tri rôzne príbehy. To, čo ich pretína je nielen naše mesto ale i projekt, do ktorého sa títo umelci spoločne púšťajú. Čítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku Traja žiarski rezbári spoja svoje sily: Pod rukami týchto pánov vznikajú z dreva úžasné veci!
Zdroj: Dnes24.sk

Drevo je jedným z najstarších a najdostupnejších materiálov, ktoré sa ľudstvo naučilo využívať. Práca s ním je umenie, čo dokazujú výrobky troch rezbárov, ktorých spojí výstava Rezbárske pastorále. Vernisáž výstavy sa uskutoční vo štvrtok 15. októba vo výstavnej sále MsKC a otvorí tým výstavu, ktorú si budeme môcť pozrieť až do 20. novembra.

Známy učiteľ na dôchodku nezaháľa

Jedným z troch vystavujúcich je Andrej Jánoška, dlhoročný pedagóg na Základnej umeleckej škole Zity Strnadovej-Parákovej v Žiari nad Hronom. Počas svojho pôsobenia na žiarskej ZUŠ Zaviedol predmety počítačovú reklamu a drevorezbu, čo si vyžadovalo nemálo sebavzdelávania a prípravy na vyučovanie. Odísť do dôchodku sa rozhodol minulý rok, v tvorivej činnosti však nezaháľa. Andrej Jánoška stojí aj za drevenými plastikami monarchov, ktoré zdobia žiarsky Park Štefana Moysesa.

Námety jeho tvorby sú pestré. Popri tradičnej ľudovej tematike čerpá aj z oblasti histórie a mytológie. Posledné plastiky naberajú však modernejší – abstraktnejší smer. Pri ich realizácii začína kombinovať drevo s medeným plechom.

Čítajte tiež: Pedagóg a výtvarník Andrej Jánoška (67): Deťom venoval 45 rokov života, odchádza s roztrpčením

Rezbár so srdcom hudobníka

Aj meno Dušana Droppu z neďalekej Starej Kremničky sa spája so ZUŠ Zity Strnadovej-Parákovej. Droppa vyučoval akordeón a dychové nástroje, s čím súvisí, v podobnom smere sa uberá i pri svojej remeselnej činnosti. Predmetom jeho drevárskej tvorivosti sú totiž ľudové hudobné nástroje. Ako hovorí, k ich výrobe sa dostal prostredníctvom svojho syna, ktorý ako člen folklórneho súboru Hron hrával na píšťalke. V súčasnosti vyrába pastierske 6-dierkové píšťaly, koncovky, palice, v ktorých je zabudovaná píšťala alebo fujara. Ďalej fujarky – až po veľké fujary rôzneho ladenia.

S motorovou pílou na pleci

Tretím umelcom, ktorého výtvory uvidíme na výstave, je Vladimír Ivančík. Neúspech pri pokuse dostať sa na umeleckú priemyslovku ho neodradil, a k tvorbe sa vrátil, hoci o niekoľko desaťročí neskôr. Počas života pracoval na rôznych technických pozíciách v žiarkom závode, dnes, na dôchodku, sa naplno venuje drevu.

Z jeho dielne vychádzajú rôzne úžitkové predmety – črpáky, soľničiky, misky, lyžičky… Pri práci sa inšpiruje hlavne ľudovými motívmi. Ťažiskom jeho umelecko – remeselnej tvorivosti je opracovanie svôrov – zárastov, ktoré vznikajú na pňoch ihličnatých stromov a majú jedinečnú drevokresbu. Svôry vyhľadáva s motorovou pílou na pleci pri potulkách v horách Liptova. V poslednej dobe svoju prácu obohatil aj o tvorbu plastík, ku ktorým ho podnietil jeho priateľ Andrej Jánoška.

Rezbárske pastorálie vo výstavnej sále MsKC
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM