Martin Károly Rôzne

Trhovník bez povolenia k predaju protestuje

V blízkosti mestskej tržnice predával Miroslav Karáč takmer 16 rokov vajcia. Nové žiarske VZN mu v predaji mimo tržnice zabránilo. Predajný príves oblepil protestnými plagátmi, živnostenské oprávnenie na predaj ale nemá.

„Potom, ako som začal predávať zemiaky, začal sa konkurenčný boj.“ tvrdí Karáč, donedávna predajca vajec pri mestskej tržnici. Z toho, že na svojom mieste už nemôže predávať obviňuje správkyňu mestskej tržnice.

„Nikdy sme nemali problém s tým že tu predáva aj niekto iní“ tvrdí Mária Skladanová, trhovníčka a správkyňa tržnice. „Chodia sem aj z dolniakov, ja som v ňom konkurenta nevidela“ dodáva správkyňa. Dôvodom sťahovania je nové platné VZN o trhovom poriadku z decembra 2009. „Vzn-ko reaguje na legislatívne zmeny. Ambulantný predaj je možný už len na vyhradených miestach, teda ide o tri tržnice: mestská, Svätokrížska a tržnica na ulici M. Chrásteka.“ tvrdí Martin Baláž, Hovorca mesta Žiar nad Hronom.

Miroslav Karáč sa presťahoval na Svätokrížsku tržnicu, kde predáva jeden deň v týždni. Priamo pred našou kamerou uviedol, že ponúka zeleninu a ovocie z nadprodukcie svojho kamaráta. Takýto typ podnikania, bez registračnej pokladne a živnostenského listu je ale nelegálny.

„Povinnosti /teda pokladňa a oprávnenie/ sa nevzťahuje na predávajúceho, ktorý predáva spotrebiteľovi rastlinné a živočišne výrobky z vlastnej drobnej pestovateľskej alebo chovateľskej činnosti alebo lesné plody, ak osobitný predpis neustanovuje inak“. uvádza vo svojom stanovisku, k danému prípadu Danusa Krkošova, tlačová hovorkyňa ústredia Slovenskej obchodnej inšpekcie. A dodáva, že ustanovenie tohto istého paragrafu /zákona o ochrane spotrebiteľa /č. 250/2007 Z. z./ v ods. 1 hovori „Predávajúci je povinný vydať spotrebiteľovi doklad o kúpe výrobku alebo o poskytnutí služby…“

Podľa našich neoficiálnych informácií už preveruje činnosť podnikateľa aj Daňový úrad.

/mak/

Trhovník bez povolenia k predaju protestuje
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM