Barbara Dallosová Rôzne Správy

Trinásť rokov od noci, kedy Žiarčania nezažmúrili oka: Pamätáte si tú pohromu? FOTO

Žiarčania sa prebúdzali do smutného rána. Veterná smršť, ktorú niektorí prirovnávali k tornádu, po sebe zanechala strašnú spúšť...

Ilustračný obrázok k článku Trinásť rokov od noci, kedy Žiarčania nezažmúrili oka: Pamätáte si tú pohromu? FOTO
5
Galéria
Zdroj: TASR

O pár dni to bude presne 13 rokov od jedného z najničivejších vrtochov počasia v modernej histórii Žiaru. Naše mesto neraz v letných mesiacoch potrápila storočná voda, v tomto prípade hral ale hlavnú úlohu vietor.

Niektorí Žiarčania na júnovú noc z roku 2004 asi nikdy nezabudnú. Mestom sa prehnala silná víchrica keď sa ráno 20. júna začalo rozvidnievať, mnohým zostali len oči pre plač.

Veterná smršť s dažďom poškodila strechy obytných domov, reštaurácie Lux, plavárne či žiarskej nemocnice, kde vietor strhol 40 percent plechovej strechy na lôžkovej časti. Živel sa nemaznal ani so strechami na panelákoch. Iróniou bolo, že mnohé bytové spoločenstvá menili strechy za nové len pár mesiacov pred udalosťou. Lietajúce plechy a padajúce stromy, ktoré vyvracalo i s koreňmi poškodili niekoľko zaparkovaných áut.

Ako spomína mestská kronika, búrka, ktorá napáchala tak obrovské škody, trvala len jednu minútu. Svojim vírom viditeľným nad centrom mesta vraj pripomínala tornádo.

,,Našťastie v tú nočnú hodinu neboli ľudia na uliciach, a tak neboli ľudské obete. Bola to udalosť nevídaná ani najstaršími obyvateľmi mesta. Následky obetavo odstraňovali zamestnanci Technických služieb, hasiči a časť obyvateľov. Najdlhšie sa opravoval výškový bytový dom na Ul. M. R. Štefánika, kde bolo vytopené celé 10. poschodie," píše sa v kronike s tým, že škody sa počítali v miliónoch slovenských korún.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM