Barbara Dallosová Rôzne

Trópy pociťujú i obyvatelia žiarskej minizoo: Správca už vie, ako na nich. TOTO sú jeho finty!

Keď ortuť teplomera preskakuje tridsiatku, ľudia si pošomrú. S horúčavami sa ale pasujú aj niektoré nemé tváre v žiarskej minizoo. Zvieratká, pre ktoré horúčava nie je prirodzeným prostredím, treba ochladzovať.

Ilustračný obrázok k článku Trópy pociťujú i obyvatelia žiarskej minizoo: Správca už vie, ako na nich. TOTO sú jeho finty!
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Niekomu trópy ulahodia, iného vytrápia

Extrémne horúčavy si v týchto dňoch nepochvaľujú ani niektorí obyvatelia žiarskej minizoo v Parku Štefana Moysesa. Kým kengury a pštrosy sú počas horúčav vo svojom živle, ostatné zvieratá, ako ovce a kozy, si teplo si až tak neužívajú.

,,Extrémne horúčavy znášajú zvieratá podobne ako ľudia. Dbáme najmä na ich pitný režim, niekoľkokrát denne meníme zvieratám vodu, aby mali čerstvú,„ priblížil správca miestnej minizoo Peter Baran. Asi najhoršie znášajú teplo ovce a kozy domáce. ,,Je to na nich vidieť, že tie horúčavy znášajú oveľa horšie,“ skonštatoval.

Ovečky sa chladia po svojom

Okrem toho im výbehy ochladzujú a spríjemňujú vodným postrekovačom. ,,Jeden deň ho majú kengury, druhý zase oslíky," podotkol Baran. Kým niektoré, ako pštrosy, si podľa správcu túto vodu užívajú, druhé sa jej štítia. ,,Napríklad ovce a kozy pod vodu nevstúpia. Strieka to na nejakých desať metrov dookola a ovca ostane ďalej, bojí sa aj toho," dodal Baran.

Ovečky sa v týchto dňoch podľa jeho slov združujú dokopy, v chládku sklonia hlavy a dýchajú vzduch, ktorý ochladzuje striekajúca voda.

V žiarskej minizoo sa nachádza viacero druhov zvierat, okrem oslíkov, kengúr, pštrosov, oviec a kôz tu možno pozorovať aj prasiatka či zajace. Minizoo si za krátky čas svojej existencie získala mnoho priaznivcov. Rodiny s deťmi ju navštevujú celoročne. Kŕmenie zvierat je v minizoo oficiálne zakázané.

Čítajte tiež:

ZÁBERY, ktoré vám zaručene vylepšia deň: Raňajky v žiarskej minizoo :)

Roztomilý prírastok v žiarskej minizoo OBRAZOM: Kengurí drobec už mamine nesmelo vykúka z vaku!

na titul. foto: správca Peter Baran a oslík Peťo

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM