Martin Károly Rôzne

Turisti sa dočkali. Čakajú ich označené chodníky

Turisti sršia radosťou! Môže za to sto kilometrov turistických trás v Štiavnických vrchoch a Vtáčniku. Vďaka nadšencom z obce Vyhne sa tieto trasy konečne dočkajú obnovy a nového značenia. Pomocou grantového programu Živé chodníky získali na tento pr

[color=#cc0000]­[size=14]Koneč­ne sa to podarilo[/size][/co­lor] Opravené trasy tak budú môcť využiť aj účastníci 59. ročníka celoštátneho Slovenského zrazu turistov, ktorý sa uskutoční vo Vyhniach v júli tohto roka.„My sa už niekoľko rokov snažíme o obnovu turistických chodníkov v našom regióne, hlavne okolo našej obce, ktorých je tu neúrekom. Bohužiaľ sa nám to nedarilo a tak sme chceli zraz využiť na to, aby sa značkované chodníky dostali do prijateľnejšieho stavu,“ podotkol podpredseda miestneho Klubu slovenských turistov (KST) Miloš Ziman.

[color=#cc0000]­[size=14]Na opravách sa už pracuje[/size][/co­lor]
S opravou a značkovaním chodníkov už turisti začali. „Obnova spočíva v tom, že sa musia divo narastené porasty vystrihať a vypíliť. Značky je potrebné odkryť, tie, ktoré sú zničené, zarastené machom alebo lišajníkmi, sa musia znovu vyfarbiť, aby ich bolo vidieť,“ podotkol Ziman s tým, že chýbať nebude ani osadenie smerovníkov.

Obnovený bude napríklad náučný chodník Andreja Kmeťa, ktorý je aj zároveň najdlhšou trasou. „Je to modrá značka a vedie z obce Bzenica cez Vyhne, banský vrch Kerling a pokračuje cez Červenú studňu až na vrch Sitno. Schádza do Prenčova,“ poznamenal Ziman. Jedna z trás zaradených do projektu vedie aj cez pohorie Vtáčnik. Trasa začína v Ostrom Grúni, pokračuje cez Vtáčnik a vracia sa naspäť do Bzenice.

Lucia Svitková/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM