Barbara Dallosová Rôzne

Tvrdá drina v náročnom teréne: Záchrana hradu Šášov dala prácu 35 ľuďom

Na Šášovskej zrúcanine pracujú desiatky ľudí. Projekt záchrany pamiatky sa vďaka nim vraj posunul do inej dimenzie.

Ilustračný obrázok k článku Tvrdá drina v náročnom teréne: Záchrana hradu Šášov dala prácu 35 ľuďom
Zdroj: Dnes24.sk

Celkom 35 pracovných miest sa od roku 2013 podarilo vytvoriť Združeniu na záchranu hradu Šášov vďaka projektu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných. Predseda združenia Rastislav Uhrovič uviedol, že projekt je z ich pohľadu výnimočný a záchranu hradnej zrúcaniny posunul do úplne inej dimenzie.

,,Kým sa na hrade Šášov do roku 2013 realizovali práce sporadicky, od tohto roku je to prakticky systematická záchrana. Dnes už neanalyzujeme úbytok hmoty na hrade z fotografií, ktoré máme k dispozícii, ale skôr prírastok hmoty, ktorého podkladom sú dochované fotografie," uviedol v tejto súvislosti.

Aj keď bolo pri obnove vytvorených 35 pracovných miest, z toho 12 tento rok, prácu tu reálne našlo oveľa viac ľudí. Dôvodom je podľa Uhroviča vysoká fluktuácia. Naopak, medzi pracovníkmi sa nájdu aj takí, ktorí sa sem vrátili aj v ďalšom roku.

,,Pri výbere nových ľudí je to vždy vabank. Máme prípady, keď boli u nás ľudia zamestnaní len jeden deň. Pre nás takýto druh zamestnancov znamená zvýšené náklady a byrokraciu. Spravidla je najnamáhavejšie zamestnať dlhodobo nezamestnaných, reálne nepracujúcich a ľudí so základným vzdelaním, čo sú skupiny ľudí, ktorých určité percento z požiadavky projektu musíme zamestnať," podotkol Uhrovič.

Náplňou práce týchto ľudí je najmä príprava, prenos a prísun materiálu, odstraňovanie náletovej vegetácie, čiastočne murárske a tesárske práce, pomocné práce pri archeologickom výskume či odťažovanie sutiny. Vzhľadom na terén, v akom sa pracuje, je to podľa Uhroviča všetko náročná manuálna práca.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM