Barbara Dallosová Správy

Tvrdé slová krajských poslancov Kotlebovi: Neakceptujeme túto špinavú hru!

Skupina krajských poslancov adresovala banskobystrickému županovi Marianovi Kotlebovi otvorenú výzvu. Poslanci hovoria o neľudskej a odpornej propagácii politických ambícií a o zneužívaní cudzieho nešťastia...

Ilustračný obrázok k článku Tvrdé slová krajských poslancov Kotlebovi: Neakceptujeme túto špinavú hru!
Zdroj: TASR

Kotleba zvolal netradičné zastupiteľstvo

Banskobystrický župan Marian Kotleba zvolal na stredu (2.9.) rokovanie krajského parlamentu na nezvyčajné miesto, do Závadky nad Hronom. Spojené má byť tiež s piétou za Janu Majerčíkovú, zavraždenú matku troch detí v Polomke.

,,Súčasťou výjazdového rokovania bude výzva krajskému riaditeľovi Policajného zboru na prijatie operatívnych opatrení proti zločinom páchaným cigánskymi extrémistami, ale aj minúta ticha za brutálne zavraždenú matku troch detí Janu Majerčíkovú. K tejto vražde z dňa 19. augusta 2015 v Polomke vôbec nemuselo dôjsť, keby obce prijali pomocnú ruku zo strany Mariana Kotlebu. Predseda BBSK totiž dlhodobo upozorňoval na to, že je nevyhnutné založiť obecnú políciu. Na tento účel vyčlenil aj nemalé finančné prostriedky zo svojej rezervy. Obce však na to nereagovali a obecnú políciu nezaložili," píše sa v tlačovej správe na oficiálnom webe BBSK.

Je to odporné a neľudské, tvrdia poslanci

Na zvolané zasadnutie na neštandardnom mieste spojené s piétou okamžite reagovali krajskí poslanci z klubov SMER-SD – KDH, SMK a nezávislí poslanci. Vo výzve šéfovi BBSK nešetrili ostrými slovami. Plánovanú spomienku na zavraždenú ženu skloňujú ako snahu o naplnenie politických cieľov župana.

Podľa slov poslancov predseda kraja neprišiel ani na augustové zastupiteľstvo, lebo sa mali prerokovať jemu nepríjemné body, ako hospodárenie regionálnej správy ciest či nález najvyššieho kontrolného úradu. Poslanci v liste tvrdia, že pred riešením akútnych problémov dal prednosť extrémistickému zhromaždeniu Dělnické strany v Prahe.

,,V týchto dňoch opätovne, hrubo a cynicky zneužil obrovskú tragédiu v Polomke na svoju politickú prezentáciu. Dokonca sa rozhodol zneužiť aj poslancov zvolaním zastupiteľstva do Závadky nad Hronom, do atmosféry žiaľu, bolesti, ale aj vybičovanej hystérie," píšu poslanci a dodávajú: ,,Na tomto zasadnutí má ísť najmä o propagáciu jeho politických ambícií. Je to odporné a neľudské."

Poslanci sa v stanovisku vyjadrujú presvedčenie, že body programu sú podľa Kotelbu zbytočné a jeho cieľom na avizovanom zasadnutí nie je prerokovať vážne problémy kraja.

List končia slovami, že neakceptujú túto špinavú hru a zasadnutia v Závadke nad Hronom sa nezúčastnia. ,,Zároveň vyzývame predsedu samosprávneho kraja Mariána Kotlebu, aby začal konečne riešiť problémy občanov kraja, aby svoju funkciu nezneužíval na politické ciele a aby začal naprávať chyby, ktorých sa za necelé dva roky dopustil," zakončujú vyhlásenie poslanci krajského parlamentu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM