Martin Károly Kremnica

Učebnice chýbajú aj kremnickej škole pre žiakov so sluchovým postihnutím

Nedostatok učebníc pociťujú aj pedagógovia zo Strednej odbornej školy pre žiakov so sluchovým postihnutím internátnej v Kremnici. "Používame bežné učebnice. Na väčšine predmetov sú však upravované na učebné texty, ktoré si pripravujú sami učitel

Podľa Lička by bolo určite dobré, keby existovali špeciálne učebnice pre žiakov s takýmto postihnutím, nemyslí si však, že je to reálne, keďže na školách v súčasnosti chýbajú aj tie bežné. „My máme dosť veľkú absenciu týchto normálnych učebníc,“ podotkol s tým, že ide najmä o predmety, ako je slovenský a cudzie jazyky, matematika či prírodovedné predmety.

Chýba nám aj odborná literatúra, či už je to z odborov ako kuchárstvo, stavebníctvo či drevárstvo,“ skonštatoval. Učebnice určené na odborné predmety sú podľa jeho názoru staré a nové pribúdajú veľmi pomaly. „[i]Sledujeme ponuky, ktoré sú z učebnicami, ale je to veľmi slabé. Dokonca sa nám stalo, že sme si objednali 10–20 učebníc a prišli nám tri,//“ dodal.

Aj keď si učitelia podľa jeho slov pochvaľovali napríklad Planétu vedomostí, internet za adekvátnu náhradu učebníc nepovažuje. Za nedostatok považuje napríklad to, že Planéta vedomostí mala nahradiť iba prírodovedné predmety. „Ale my máme aj humanitné predmety a odborné. Takže tam bola asi pätina z toho, čo všetko potrebujeme,“ podotkol.

Za negatívum považuje aj to, že učitelia musia pri hľadaní informácií na internete stráviť veľa času. Uvítali by, keby boli informácie ucelenejšie, rozdelené po predmetoch tak, aby bol k nim lepší prístup. „Učiteľ je zaťažený nielen s prípravami, ale aj všetkými ostatnými vecami. Čím viac času strávi vyhľadávaním na internete, tým má menej času na to, aby si to pripravil na hodinu,“ uviedol Ličko.

Zdroj: TASR ilustračné foto

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM