Barbara Dallosová Kultúra

Umelci z rôznych kútov sveta strávia mesiac v Kremnici: Mestečko hostí medzinárodné medailérske sympózium

Kremnica sa stáva dejiskom tvorivého stretnutia piatich umelcov z rôznych krajín sveta. Tí na 13. ročníku Medzinárodného sympózia vytvoria počas štyroch týždňov výtvarné návrhy na jednu razenú a päť liatych medailí.

Ilustračný obrázok k článku Umelci z rôznych kútov sveta strávia mesiac v Kremnici: Mestečko hostí medzinárodné medailérske sympózium
Zdroj: Dnes24.sk

Po dvoch rokoch sa Kremnica znovu stala miestom tvorivého stretnutia piatich umelcov – medailérov z piatich krajín. Medaily vytvorené na 13. ročníku Medzinárodného sympózia medailí budú prezentované v galérii Múzea mincí a medailí Kremnica na výstave, ktorá bude slávnostne otvorená v sobotu 7.11. o 15.00 hod.

Štyri týždne v Kremnici

,,Múzeum mincí a medailí v Kremnici organizuje medzinárodné medailérske sympóziá už od roku 1988. Pre medailérov z rôznych krajín je umelecké sympózium príležitosťou spoznať súčasný život a kultúrne dianie na Slovensku, oboznámiť sa s bohatou históriou mesta Kremnica, jeho minciarskou a medailérskou tradíciou," hovorí Erika Grniaková z múzea.

Zároveň ponúka možnosť spoznať perspektívy ďalšieho vývoja medailérskej tvorby. Na každom ročníku sa zúčastňuje päť výtvarných umelcov, jeden zo Slovenska a štyria zahraniční. Počas štyroch týždňov strávených v Kremnici vytvoria výtvarné návrhy na jednu razenú a päť liatych medailí.

Zástupca aj z Kremnice

,,Na doterajších ročníkoch sympózia bolo vytvorených viac ako 600 medailí od popredných slovenských i zahraničných autorov. Medaily sa po skončení sympózia stávajú súčasťou zbierkového fondu múzea," vysvetlila Grniaková s tým, že výber zo sympoziálnej medailérskej tvorby je možné vidieť v numizmaticko-historickej expozícii Líce a rub peňazí – Peniaze a medailérstvo v dejinách Slovenska.

Kolekciou piatich razených a 25 liatych medailí vytvorených na aktuálnom 13. ročníku Medzinárodného sympózia medailí v Kremnici sa predstavia piati umelci – medailéri: Joăo Duarte (Portugalsko), Kate Ive (Veľká Británia), Pavel Károly (Slovensko), Krzysztof Nitsch (Poľsko) a Nadia Rozeva Green (Bulharsko) na výstave XIII. Medzinárodné sympózium medailí Kremnica 2015, ktorá v galérii potrvá do 4.12.

Na foto zľava: P. Károly (SK), E. Grniaková (NBS-MMM Kremnica), I. Hradecká (hosť sympózia, CZ), K. Nitsch (PL), N. Rozeva Green (BG), K. Ive (UK), J. Duarte (PT)

13. ročník Medzinárodného sympózia medailí patrí Kremnici
3
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM