Barbara Dallosová Kultúra

Umenie z nášho regiónu hneď vedľa Caravaggiovej maľby: Reliéfy z kalvárie súčasťou výstavy v Miláne!

Rozhodne máme byť na čo hrdí! Reliéfy z kalvárie v našom regióne sa stanú súčasťou prestížnej výstavy. Ocitnú sa tak napríklad aj po boku maľby jednej z najvýznamnejších osobností svetového maliarstva.

Ilustračný obrázok k článku Umenie z nášho regiónu hneď vedľa Caravaggiovej maľby: Reliéfy z kalvárie súčasťou výstavy v Miláne!
Zdroj: TASR

Reliéfy z banskoštiavnickej kalvárie sa stali súčasťou prestížnej výstavy Restituzioni v Miláne. Až do polovice júla ich budú môcť tamojší milovníci umenia obdivovať spolu s ďalšími dielami, medzi ktorými je napríklad aj maľba od Caravaggia.

Originály presunú zo Starého zámku

Podľa Martina Macharíka z občianskeho združenia Kalvársky fond ide o tri originály reliéfov z kaplniek banskoštiavnickej kalvárie – Ježiš sa lúči so svojou matkou, Ježiš pred Kajfášom a Pieta. Originály boli uložené na Starom zámku v Banskej Štiavnici, kde sú súčasťou expozície Kalvária v azyle. Po skončení výstavy v Miláne tam budú opäť vrátené.

,,V minulosti boli z kaplniek vybrané z dôvodu ich ochrany. Zakonzervovali ich a boli z nich urobené kópie, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú v kaplnkách," priblížil Macharík. Na ich konzerváciu a výrobu kópií prispela sumou 52 000 eur Nadácia VÚB.

Zložitý prevoz

,,Materská firma nadácie má v Miláne svoju súkromnú galériu. Banka Intesa Sanpaolo sa venuje reštaurovaniu pamiatok systematicky," podotkol Macharík s tým, že výstava, na ktorej sú slovenské reliéfy vystavené, prezentuje všetky pamiatky, na ktoré v minulom roku banka prispela.

,,Zaujímavosťou je, že hneď susedný exponát vedľa našich reliéfov je maľba od Caravaggia," dodal Macharík.

Ako ďalej uviedol, reliéfy boli osadené ešte minulý týždeň, výstavu otvoria vernisážou práve dnes. Prevoz reliéfov si podľa jeho slov vyžadoval aj špeciálne opatrenia. Keďže má každý z nich približne 150 až 250 kilogramov, museli na ne vyrobiť špeciálne debny s čalúnením, aby sa pri prevoze nepoškodili.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM