Barbara Dallosová Rôzne

Unikátna letná filmárska škola pre deti: Do dedinky pri Žiari láka aj ľudí z ďaleka

Zaujímavý projekt v dedinke pri Žiari nad Hronom sa teší veľkej obľube i za hranicami regiónu. Deťom má vštepiť zručnosti z tvorby filmu či grafického dizajnu...

Ilustračný obrázok k článku Unikátna letná filmárska škola pre deti: Do dedinky pri Žiari láka aj ľudí z ďaleka
Zdroj: TASR

Animované a hrané filmy od prvotnej myšlienky až po samotnú realizáciu zamestnávajú už štvrtý deň približne štyri desiatky detí, ktoré sa zúčastňujú workshopu Hudba a obraz vo filme 2016. Ten počas letných prázdnin už po 13. raz organizuje Základná škola vo Vyhniach v okrese Žiar nad Hronom, ktorej žiaci sa môžu pochváliť nejedným filmárskym úspechom.

Novinkou je grafický dizajn

,,V rámci dielní sa venujeme najmä animovanému a hranému filmu, fotografii a tento rok máme novinku grafický dizajn, kde sa deti učia pracovať s grafickým editorom, vytvárať logá. Keďže je to prvýkrát, tak ide o statické logá, ale máme v pláne pokračovať už aj v 3D logách a zvučkách," priblížila učiteľka a vedúca krúžku filmovej tvorby v miestnej ZŠ Monika Gluzeková.

Počas tohtoročného workshopu deti tiež vytvoria logo, ktoré budú jeho organizátori používať aj pre ďalšie ročníky.

Prichádzajú s nápadmi

Už od pondelka tak deti pracujú na dielach aby ich mohli v závere týždňa odprezentovať rodičom. Poniektoré podľa Gluzekovej na podujatie chodia už s jasnou predstavou, čo a ako chcú robiť.

,,Niekedy už prídu aj s pripravenými vecami ako pozadie či postavičky. Tu už dorábajú len gro toho filmu,„ hovorí o malých filmároch Gluzeková. Okrem samotného natáčania je v ich rukách aj finálna postprodukcia ako strih filmu či pridávanie hudby. ,,Hudbu si robia buď vlastnú, v rámci hudobnej dielne, alebo sa naučia vybrať vhodnú hudbu, ktorá ich dielo dobre doplní,“ dodala učiteľka.

Workshop zaujal aj za hranicami regiónu

Podľa Gluzekovej tvorivé filmové dielne pritiahnu do Vyhní každoročne desiatky detí. Nejde pritom iba o miestnych školákov, ktorí sa filmu venujú aj počas školského roka, ale aj deti zo vzdialenejších regiónov.

,,Máme tu deti od Bratislavy, Nitry. Chodia sem s pedagógmi alebo aj rodičmi," podotkla s tým, že podujatie je však voľne prístupné a môže ho navštíviť každý záujemca.

ZŠ vo Vyhniach je svojou filmovou tvorbou známa už niekoľko rokov. Všetko to začalo letnými tvorivými dielňami, neskôr sa pridal filmový krúžok a výučba mediálnej výchovy. O tom, že miestne deti sú v tejto oblasti úspešné, svedčia aj početné ocenenia z viacerých slovenských festivalov či súťaží v Česku a Rakúsku. Aj tento školský rok ukončili podľa Gluzekovej viacerými úspechmi v súťažiach v medzinárodnom meradle.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM