Barbara Dallosová Tlačové správy

Unikátna škola v našom regióne: TOTO sa neučia už nikde na Slovensku!

Neverili by ste, akou zvláštnosťou sa môže popýšiť Základná škola s materskou školou Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach. Prečítajte si, na čo sa do nášho regiónu prišla pozrieť aj kubánska veľvyslankyňa!

Ilustračný obrázok k článku Unikátna škola v našom regióne: TOTO sa neučia už nikde na Slovensku!
Zdroj: TASR

Pre okolie Banskej Štiavnice je toho typického mnoho. V neposlednom rade aj sokoliarske remeslo. A práve v tomto duchu vedie svoju školu i riaditeľ Pavel Michal.

On priniesol myšlienku spojenia vyučovania a sokoliarstva, ktorú sa s pomocou ministerstva školstva podarilo zrealizovať. Škola má dnes vlastný profesionálne sokoliarsky a jazdecký areál. Ten pozostáva z troch častí: sokoliarskej časti, kde chovajú pernaté dravce a sovy, jazdeckého areálu so stajňou a voliéry pre exotické vtáky.

„Tento areál má pre nás veľký význam. Sme jedinou základnou školou na svete, kde sa predmet sokoliarstvo a chov koní vyučuje, zároveň je klasifikovaný a deti ho majú aj na vysvedčení,“ vysvetľuje riaditeľ.

Zaujímavosťou je, že do školy dochádzajú aj deti zo sedem kilometrov vzdialenej Banskej Štiavnice. Škola má dokonca na tento účel vlastný autobus, ktorý deti vozí na vyučovanie.

O netradičné vyučovanie je teda záujem aj zo strany žiakov. Za pár rokov existencie sokoliarskeho areálu v škole sa stihli deti vyznamenať nemalými úspechmi.„Naši bývalí žiaci, ale aj žiaci z môjho pôsobenia v iných školských zariadeniach, už pracujú v zahraničí ako sokoliari na rôznych sokoliarskych dvoroch, kde buď robia vystúpenia, alebo pracujú v odchovniach,“ hovorí hrdý riaditeľ a zároveň dodáva: „Boli sme súčasťou programu pri vítaní nórskeho a švédskeho kráľovského páru a našu školu navštívila napríklad aj kubánska veľvyslankyňa.“

Unikátna škola v našom regióne: TOTO sa už neučia nikde na Slovensku!
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM