Kultúra

Unikátna solárna terasa v žiarskom planetáriu OBRAZOM: Pozrite, čo všetko dokáže slnko!

Podobné miesto, kde je toľko slnečných hodín a zariadení ktoré premieňajú slnečnú energiu na Slovensku ešte nie je. Podľa riaditeľa Krajskej hvezdárne a planetária v Žiari, je panoptikum slnečných hodín najbližšie v Mníchove. Novú terasu sprístupnili nielen pre deti ale aj širokú verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna solárna terasa v žiarskom planetáriu OBRAZOM: Pozrite, čo všetko dokáže slnko!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Krajskú hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella, ktorá vznikla v roku 1999, každoročne navštívi okolo 15.000 ľudí, prevažne žiakov zo základných a materských škôl, aby sa oboznámili nielen s astronómiou, ale aj s jej príbuznými prírodnými a technickými vedami.

Nápad solárnej terasy sa zrodil v roku 2012, keď si pracovníci uvedomili, že terasy, okolo ktorých návštevníci planetária prechádzajú do pozorovateľne, sú pomerne málo využívané. Väčšina exkurzií prichádza v priebehu dňa, keď sa Slnko nachádza nad obzorom.

Zážitková forma učenia

Terasa je unikátna tým, že je komplexná,“ hovorí riaditeľ hvezdárne, Peter Augustín. Podľa neho spája starú vedu, začiatky astronómie so súčasnými výdobytkami techniky. „Nie je to len pozretie sa do počítača, ale všetko sa tu dá chytiť. Je to spôsob zážitkového sprostredkovania informácií,“ hovorí ďalej.

Pozrite si celý rozhovor s riaditeľom vo videu!

Práve Slnko je objektom pozorovania ďalekohľadmi z kupoly hvezdárne. „Pretvoriť jednu z terás na slnečné ‚laboratórium‘ je jednou z ciest, ako ešte viac zaujať našich návštevníkov a názorne im predviesť možnosti využitia slnečnej energie v praxi,“ uviedol Marcel Škreka z Krajskej hvezdárne a planetária. Celý projekt je rozvrhnutý na niekoľko rokov. V prvej fáze boli v roku 2013 uvedené do prevádzky zariadenia na premenu slnečnej energie na elektrickú, a to slnečný varič a sušička ovocia a húb.

Interaktívne exkurzie

V druhej fáze, ktorej realizáciu podporil Nadačný fond Živá energia, bol v apríli 2014 inštalovaný demonštračný slnečný kolektor, ktorý slúži ako ukážka premeny slnečnej energie na tepelnú. „Exkurzia sa cestou do pozorovateľne k ďalekohľadom určeným na pozorovanie Slnka pristaví pri kolektore. Po otvorení krytov sa zaznačí čas a aktuálna teplota média a po návrate z pozorovania Slnka sa exkurzia opäť vráti na slnečnú terasu. Tam sa zistí, o koľko stupňov sa za čas, ktorý ubehol počas pozorovania, zvýšila teplota média v kolektore. Vďaka priehľadnému bojleru a farebnej kvapaline bude možné na vlastné oči sledovať prúdenie kvapaliny v celom vyhrievacom systéme,“ vysvetlil Škreka.

Tretia fáza projektu sa začne realizovať v priebehu roka 2014. Pôjde o zhotovenie interaktívnych slnečných hodín, kde budú najmenší návštevníci zariadenia ich súčasťou – ukazovateľom (gnómonom). Hravou formou sa tak deti oboznámia so základnými pohybmi Zeme a ich dôsledkami – striedaním dňa a noci a striedaním ročných období. Okrem týchto interaktívnych hodín bude terasa postupne doplnená o ďalšie typy slnečných hodín, ako napríklad horizontálne, vertikálne, polárne, rovníkové a valcové.

Otvorené pre verejnosť

Každoročne sú prvé dva májové týždne venované Európskym solárnym dňom, ktoré na Slovensku zabezpečuje Slovak RE Agency – Slovenská agentúra pre obnoviteľné zdroje energie. Pri tejto príležitosti sa uskutočnila v priestoroch Krajskej hvezdárne a planetária prednáška pre starších žiakov na tému slnka a obnoviteľných zdrojov energie. Po nej slávnostne uviedli do prevádzky demonštračný slnečný kolektor.

Peter Augustín o unikátnej slnečnej terase v Žiari
1
Galéria
Takúto solárnu terasu nájdete najbižšie v Mníchove!
23
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM