Martin Károly Kremnica

Unikátna výstava obrazom: Kremnická keramika preslávila mesto aj v New Yorku!

Vzorkové predajne s kremickou keramikou sa nachádzali okrem Budapešti, Londýna, či Berlína aj za veľkou mlákov. NBS Múzeum mincí a medailí sprístupnilo unikátnu výstavu s viac ako 800 exponátmi tejto slávnej značky. Na výstave je aj tanier v približnej hodnote 5000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna výstava obrazom: Kremnická keramika preslávila mesto aj v New Yorku!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Gýč alebo umelecký skvost?

"Mnohí Kremničania ani nevedia, aké vzácne veci majú na svojich povalách, či kuchyniach,"začína rozprávanie o histórii kremnickej kameninovej továrne, Bohuslava Konušová, kurátorka výstavy s názvom Pôvab kameninových záhrad, ktorá je od 3. apríla, novou stálou expozíciou NBS Múzea mincí a medailí Kremica, v Meštianskom dome na Štefánikovom námestí.

Viem, že čím starší exponát, tým vzácnejší, ale ja pripisujem rovnaký význam aj tzv. ľudovej keramike z posledného obdobia (40– 50-te roky 20 stotročia pozn. red.), aj keď sa nám môže zdať, že je to trošku gýčovité, ale charakterizuje to danú dobu,“ hovorí o posledných dekádach slávy produkcie kremnickej kameninovej továrne.

Pozorný návštevník si iste všimne aj odlievaciu formu známej postavy Mickey Mouse-a. Pochádza z roku 1947. (Pozri foto a video)

Tanier dvoch bratov

Množstvo exponátov, ktoré patria múzeu, zberateľom, či obyvateľom Kremnice, nesú v sebe zaujímavý príbeh a sú teda o to vzácnejšie. Kurátorka výstavy nás upozorňuje na jeden zo vzácnych tanierov tohto typu. Tanier múzeu zapožičal Kremničan Ladislav Fusko. „Takéto taniere boli len dva. Vlastnila ich jeho mama, ktorá pracovala v továrni. Rozdelila ich medzi dvoch synov. Tanier je spolovice 19. storočia,“ hovorí zanietene o zvláštnom osude tanierov kurátorka novej stálej expozície, Bohuslava Konušová. (Viac vo videu)

Vojtech Angyal, dvorný návrhár kremnických motívov

Za vysokú umeleckú úroveň vďačia mnohé kusy práve známemu kremnickému maliarovi, Vojtechovi Angyalovi. Výrobky boli, počas jeho pôsobenia, vďaka vysokej kvalite tohto typu keramiky, tvorivej invencii a originalite expedované do celého sveta. Z jeho dielne je aj pravdepodobne najdrahší tanier s priemerom 70 cm. Je z roku 1884 a zrejme bol aj na miléniovej výstave v Budapešti v roku 1896. Odborníci ho hodnotia na približne 5000 eur.

Pre mňa, ako pre primátorku, je dôležité to, aký hospodársky význam mala táto firma,“ hovorí Zuzana Balážová a upozorňuje na to, že kremnická keramika mala výstavné miestnosti (showrooms) v Budapešti, Londýne, Berlíne aj New Yorku. „Ktorá firma dnes, je takáto úspešná,!“ kladie primátorka rečnícku otázku. Výrobky sa vyvážali priamo do Viedne, Banátu ale aj Turecka

Akcie vlastnilo aj mesto

Kremnická kameninová továreň pracovala približne jeden a pol storočia. Od roku 1825 do roku 1956. Bola to akciová spoločnosť a významným akcionárom bolo aj Mesto Kremnica. Podieľalo sa teda na zisku.

Továreň mala viacero významných a úspešných manažérov. Zaujímavosťou je, že v roku 1868 kúpila kremnickú kameninovú fabriku Karolína Kossuchová z Katarínskej Huty. V tej dobe neboli manažérky, tak obvyklým javom ako dnes. Viac o tejto etape sa dočítate TU: Legendárne manažérky z regiónu III – Karolína Kossuchová

Výstava PÔVAB KAMENINOVÝCH ZÁHRAD v Meštianskom dome bude pre verejnosť otvorená od 4. 4. 2013, v pondelok až piatok 08.00 – 16.00 hod. Bližšie informácie o otváracích hodinách nájdete na www.muzeumkremnica.sk.

Pôvab kameninových záhrad- unikátna výstava obrazom
1
Galéria
Kremnická keramika preslávila mesto aj v New Yorku
14
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM