Martin Károly Iné športy

Úspešný vstup žiarskych karatistov do súťažnej sezóny

Cez víkend, 25. a 26. septembra 2010 sa v Budapešti uskutočnil v poradí už 13. ročník medzinárodného turnaja BUDAPEST OPEN. Žiarski karatisti sa vo svetovej konkurencii opäť medailovo presadili.

Turnaj bol zároveň tretím bodovaným kolom známej Stredoeurópskej ligy karate. Komisia štátnej reprezentácie vopred informovala, že turnaj je zaradený medzi prípravné turnaje na vrcholové podujatia pre celú širšiu reprezentáciu – od žiakov až po seniorov. Keďže aj v našom karate klube MŠK Žiar nad Hronom máme členov širšej reprezentácie /Emma Janeková, Alexandra Galetová, Timea Trokšiarová, Martina Tatárová/, tento turnaj bol pre nás povinný.

Na turnaji sa v priebehu 2 súťažných dní predstavilo vyše 1000 pretekárov z 25 krajín sveta /Bielorusko, Brazília, Čile, Chorvátsko, Česká republika, Holandsko, Egypt, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Maďarsko, Izrael, Litva, Palestína, Poľsko, Portugalsko, Qatar, Rumunsko, Rusko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko, Juhoafrická republika, Ukrajina, USA/.  Napriek tomu, že tréningy po prázdninovej pauze bežali sotva 3 týždne, naši pretekári sa vo svetovej konkurencii opäť medailovo presadili.

Mládežníckym kategóriám patril druhý súťažný deň. Prvé do bojov zasiahli Emma JanekováAlexandra Galetová v kategórii súborné cvičenia kata dievčat 10 – 11 ročné. Obe dievčatá postupne vyraďovali svoje súperky, no s pribúdajúcimi odcvičenými kolami sa stupňovala aj kvalita súperiek. Nakoniec obe dievčatá skončili tesne pred semifinále. Emmina súperka sa však prebojovala až do finále, čo umožnilo Emme zabojovať v repasáži o tretie miesto. Emma bola v boji o medailu úspešná a tak sme mali na stupni medailistov našu pretekárku.

V športovom zápase ako prvý z našej výpravy nastúpil žarnovický pretekár Kristián Kosmeľ, navštevujúci športovú triedu na 4. ZŠ v Žiari nad Hronom. Napriek výbornému bojovému nasadeniu sa Kristiánovi nepodarilo nad súperom zvíťaziť. Podobne dopadol aj Michal Výrostko, ktorý prehral s českým pretekárom. Smolu sa podarilo pretrhnúť v kategórii dievčat 10 – 11 ročné do 40 kg, kde sme mali tri pretekárky. Ako prvá nastúpila Nina Jelžová proti rumunskej pretekárke. Nedostatok skúseností našu nádejnú pretekárku vyradil z bojov. Skúsenejšia Dominika Veisová sa postupne prebojovala cez zahraničné súperky pred semifinále, kde však už na svoju súperku nestačila. Najväčšiu radosť nám v tejto kategórii urobila Timea Trokšiarová, ktorá postupne zdolávala súperky a presvedčivým výkonom sa prebojovala až do finále, kde na ňu čakala úradujúca majsterka Slovenska. Timea aj v tomto zápase išla veľmi sústredene a podarilo sa jej vyhrať s vysokým bodovým náskokom. Do zbierky nám pribudla zlatá medaila. V starších vekových kategóriách sa tiež bojovalo o medaile. Rastislav Štyriak síce vypadol v prvom kole, ale súper ho potiahol do repasáže, kde Rasťo prvý zápas vyhral, no v druhom už na svojho súpera z Maďarska nestačil. Martina Tatárová tiež neprešla cez prvé kolo, no jej súperka ju ďalej nepotiahla. Veľké nádeje sme vkladali do Matúša Trokšiara, ktorý postupne zdolával svojich súperov a zastavilo ho až semifinále. V boji o tretie miesto nastúpil proti reprezentantovi z Palestíny. Napriek väčšej aktivite Matúša, bodovať sa viac darilo súperovi a tak nám ostalo nepopulárne** 4. miesto**, čo však na takomto turnaji je úspech.

Celkovo zo 125 zúčastnených klubov sa nám v celkovej bilancii ušlo 21. – 26. miesto. Našim pretekárom ďakujeme za ich predvedené výkony.

Na záver by som chcel spomenúť ešte jednu vynikajúcu udalosť. V dňoch 29.9. až 3.10.2010 sa v portugalskom mestečku Cascais konali prvé Majstrovstvá sveta Goju-Ryu kadetov, juniorov a seniorov (WGKF), kde Slovensko reprezentovala naša bývalá pretekárka Dominika Tatárová, ktorá momentálne študuje na športovom gymnáziu v Banskej Bystrici a preteká za domáci klub CMK Banská Bystrica. Dominika nenašla premožiteľku vo svojej kategórii a po výhre slovenského reprezentačného družstva aj kategórii družstiev sa Dominika stala dvojnásobnou juniorskou majsterkou sveta v štýle Goju-Ryu. Gratulujeme.

Ľubo Striežovský

Karate Budapest
20
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM