Barbara Dallosová Správy

Útočisko pre týrané ženy v Žiari končí: Dôvod vás prekvapí

Núdzové bývanie pre ženy zriadilo mesto pred dvomi rokmi. Zariadenie končí a zostanú po ňom dva voľné byty.

Ilustračný obrázok k článku Útočisko pre týrané ženy v Žiari končí: Dôvod vás prekvapí
Zdroj: TASR

Zariadenie núdzového bývania s názvom Dúha v Žiari nad Hronom otvorili v septembri 2015. Dva zariadené byty s kapacitou osem lôžok v objekte tzv. Jadranu mali slúžiť ako útočisko nielen pre ženy z mesta ale celého kraja.

Ako ešte na jar na zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) informovala vedúca Odboru starostlivosti o obyvateľa MsÚ Monika Minárová, do mája za čas existencie centra nevyužila ubytovanie ani jedna klientka.

Tému krízového bývania dostali žiarski poslanci na stôl aj na decembrovom (11.12.) rokovaní. Jedným z bodov bol návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorým sa zrušuje VZN o poskytovaní a prevádzke sociálnej služby zariadenia núdzového bývania.

,,Počas dvojročného pôsobenia tohto zariadenia v ňom nebola umiestnená ani jedna oprávnená klientka. Po roku pôsobenia nám Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny prestalo poskytovať dotáciu a po dvoch rokoch muselo dôjsť k zrušeniu registrácie služby na VÚC," vysvetlila na rokovaní Minárová.

Zariadenie tak končí a pre jeho priestory môže mesto hľadať nové využitie. ,,Zatiaľ nemáme konkrétny účel, na ktorý by sme tieto priestory použili. Sú to dve bytové jednotky, ktoré môžu naďalej slúžiť ako byty, prípadne sa môžu využiť, ak bude mesto potrebovať nejaké kancelárske priestory," uviedol pre Žiar24 vedúci Kancelárie mesta Martin Baláž a dodal, že priestory aj v minulosti slúžili na prevádzku komunitného centra.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM