Martin Károly Kultúra

V B. Štiavnici si uctia Andeja Kmeťa

OZ Paradajz v Banskej Štiavnici teraz pripravuje inštaláciu Pamätnej tabule renesančnému veľduchovi slovenskej vedy Andrejovi Kmeťovi na skalách vrchu Sitno.

Pamätná tabuľa bude venovaná tomuto Sitnianskemu rytierovi s jeho nadčasovým výrokom: „Nemôžeme sa vyhovárať, že boli zlé časy. Časy budú ešte horšie, no časy si musíme hľadieť sami obracať.

Slávnostné odhalenie tabule je plánované na 29. októbra 2011, spojené s kultúrnym programom od 13 hodiny. Svoju účasť prisľúbili o.i. MUDr. Miroslav Mikolášik, poslanec Európskeho parlamentu, filantrop Roman Filkor a ďalší. Ešte je možnosť prispieť finančne na výrobu Pamätnej tabule na číslo účtu: 1446614001/5600. Bližšie info: 0904 821 518.

Veľký národovec a vedec európskeho mena, ANDREJ KMEŤ, sa narodil v Bzenici, vtedajšej stolici Tekovskej, ako ôsme dieťa pomerne chudobných remeselníckych rodičov. Ako šesťročný začal navštevovať miestnu školu vo svojom rodisku. V štúdiu pokračuje v Žarnovickej Hute, kde pôsobí ako učiteľ istý Šulc, ktorý mu dal veľmi dobré základy pre ďalšie štúdium na Gymnáziu v Banskej Štiavnici. Štiavnické gymnázium v tom čase viedol rád piaristov, ktorá podľa svedectva samotného Andreja Kmeťa vytvárali jeden z vrcholov pedagogickej praxe toho obdobia.

Osobnosť veľducha Andreja Kmeťa (kňaz, archeológ, geológ, mineralóg, paleontológ, historik, botanik, etnograf a folkloristik…) sa naplno prejavila aj počas jeho takmer dvadsaťročného kňazského pôsobenia v Prenčove, kde ešte jestvuje jeho fara a je zriadená aj jeho Pamätná izba. V Banskej Štiavnici je pri bývalom Katolíckom spolku umiestnená jeho socha. Jeho dlhoročný výskum patril prírodnému i historickému skúmaniu legendárneho vrchu v Štiavnických vrchoch, o ktorom napísal aj pútavú knihu „Veleba Sitna“. ** Anton Andrej Pižurný**

A Kmet
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM