Martin Károly Rôzne

V Banskobystrickom kraji prišla zatiaľ voliť asi pätina voličov

Banská Bystrica 12. júna - Približne 15 až 20 percent voličov zapísaných v obciach Banskobystrického okresu odovzdalo zatiaľ dnes svoj hlas vo voľbách do Národnej rady SR. Pre TASR to uviedol predseda obvodnej volebnej komisie v tomto okrese Roman Ko

„V našej dedine do 13.00 hodiny už odvolilo vyše 25 percent oprávnených voličov. Keďže je pekné počasie, ďalších očakávame najmä podvečer a večer, keď sa vrátia zo záhrad. V predchádzajúcich voľbách sme mali asi 80-percentnú účasť a takú očakávame aj dnes,“ uviedla pre TASR zapisovateľka okrskovej volebnej komisie v Pohronskom Bukovci Miroslava Vágnerová.
Počas prvých dvoch hodín od otvorenia volebných miestností v okrskoch v okrese Zvolen a Detva odvolila zhruba desatina zapísaných voličov. Mnohí sa až po prečítaní mien kandidátov rozhodovali vo volebnej miestnosti o tom, komu dajú svoj hlas. Voliť chodia nielen vekovo starí voliči a stredná generácia, ale aj mladí. V mnohých obciach, ako napríklad v Lieskovci v okrese Zvolen, prišlo voliť najviac ľudí ráno, a to cestou na alebo z nákupov. Aj tam očakávajú, že ďalší voliči prídu najmä podvečer a večer.
Záujem o voľby je rôzny, tesne pred poludním bolo v niektorých okrskoch v Detve a v Hriňovej už vyše 25 percent voličov. Vo volebnom okrsku č. 6, ktorý sa nachádza v klube dôchodcov v „starej“ Detve, si prišlo do 11.00 h uplatniť volebné právo viac ako 300 z 1238 za­písaných voličov. Vysokú účasť prvovoličov registrovali dopoludnia aj vo volebnom okrsku č. 7 v Hriňovej. Odvolila tam viac ako pätina z 1096 zapísaných voličov, pričom minimálne polovicu tvorili mladí ľudia, čo predtým nebývalo.
V obci Krahule v okrese Žiar nad Hronom, považovanej za geografický stred Európy, volili dopoludnia nielen domáci, ale na voličské preukazy aj rekreanti a turisti, vo väčšine starší. Takmer všetci sa však sťažovali na to, že volebná miestnosť je vysoko a vedie k nej množstvo schodov.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM