Barbara Dallosová Správy

V budúcom roku dá mesto na kultúru menej peňazí: Ktoré podujatia zo Žiaru úplne zmiznú?

Dotácia radnice pre Mestské kultúrne centrum (MsKC) bude v roku 2016 o niekoľko tisíc eur nižšia, než v tomto roku. Za obeť padnú aj niektoré podujatia...

Ilustračný obrázok k článku V budúcom roku dá mesto na kultúru menej peňazí: Ktoré podujatia zo Žiaru úplne zmiznú?
Zdroj: Dnes24.sk

Na kultúru dá mesto Žiar nad Hronom v budúcom roku menej peňazí, dotácia pre MsKC bude totiž nižšia o 7 500 eur ako v tomto roku. Podľa riaditeľky MsKC Michaely Pribilincovej sa tak úspory dotknú najmä redukcie kultúrnych podujatí.

Účinkujúcich vyplatia na percentá

,,Keďže sme museli znižovať rozpočet kvôli úspore, tak sme sa museli pozrieť na to, ktoré podujatia boli úspešné a ktoré menej," podotkla Pribilincová. Niektoré podujatia ako napríklad Svetovo na námestí či Deň dospelých detí sa tak z budúcoročného programu MsKC podľa jej slov vytratia.

Niektoré sa budú snažiť zorganizovať na percentá, čo znamená, že nebudú hradené z rozpočtu, ale účinkujúcich vyplatia určitým percentom z vyzbieraného vstupného. Takýmto spôsobom by podľa riaditeľky mohli organizovať napríklad Halloween či Sitňan fest.

Stúpnu odmeny

Celkovo bude budúci rok MsKC hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom s celkovými príjmami a výdavkami vo výške 478 093 eur. Tuzemské bežné granty v rámci verejnej správy z rozpočtu mesta sú 360 600 eur, teda o 7 500 eur menej ako v tomto roku.

Ako ďalej vysvetlil hlavný mestský ekonóm Martin Majerník, o 2 500 eur bol navýšený rozpočet Zboru pre občianske záležitosti (ZPOZ) a to z dôvodu schválenia nového odmeňovacieho poriadku ZPOZ. Odmeny pre ľudí vykonávajúcich úlohy ZPOZ-u sa totiž podľa Pribilincovej nezvyšovali od roku 2008 a nezohľadňovali valorizáciu v uplynulých siedmich rokoch.

Môže vás zaujímať:

Vec v žiarskom kine, na ktorú sa ľudia sťažujú: Vyriešiť to má novinka za 50 000 eur

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM