Martin Károly Rôzne

V Bzenici sa rozpadávajú hroby, štát nepomôže

Bzeničania sa už dva roky snažia získať peniaze na opravu cintorína, ktorý sa postupne zosúva. Malá obec požiadala o pomoc envirofond, ministerstvo financií, Stredoslovenskú energetiku ale aj predsedníčku vlády. Zbytočne. Z obecných museli zacvakať a

Problém so bzenickým cintorínom sa ťahá už viac ako dva roky. Zosuv pôdy spôsobili silné dažde. Bzeničania sú zúfalí, rozpadajú sa aj hroby.

Zosuv na cintoríne je aktívny naďalej,“ uviedol starosta obce v žiarskom okrese Jozef Dekýš. Bzenický cintorín skúmali pred dvomi rokmi aj odborníci zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra v Bratislave.

Havarijné opatrenia odporúčané v záverečnej správe geologickej úlohy pracovníkmi Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra vykonala a financovala obec z vlastného rozpočtu,“ podotkol starosta. Bzeničania zapaltili aj projekt na sanáciu zosuvu, ktorý sa bude realizovať v tomto roku.

[blockquote]Sta­rosta nenechal nič na náhodu, peniaze pýtal na všetky strany. Sekciu geológie prírodných zdrojov na ministerstve životného prostredia, envirofond, šéfa envirorezortu, ministerstvo financií, Stredoslovenskú energetiku – distribúciu Žilina, pretože je ohrozený transformátor a elektrické vedenie, ale aj predsedníčku vlády v rámci programu Náš vidiek. Zbytočne.[/bloc­kquote]

Nikto nám však nepomohol. Nakoľko ide o pietne miesto, obecné zastupiteľstvo rozhodlo, že sanáciu a úpravu poškodených hrobov vykoná obec na vlastné náklady,“ dodal Dekýš.

/mak/, TASR ilustračné foto

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM