Barbara Dallosová Rôzne Správy

V dedine pri Žiari našli skutočný poklad: Tomuto sa potešia mnohí!

Dedinka v Žiarskom okrese sa má čím pochváliť. Na pohľad obyčajná neoznačená škatuľa ukrývala skutočné archívne lahôdky.

Ilustračný obrázok k článku V dedine pri Žiari našli skutočný poklad: Tomuto sa potešia mnohí!
Zdroj: TASR

Dávno pred tým, než bolo možné nosiť tisíce fotiek v mobile, boli vyvolané zábery vzácnymi spomienkami, ktoré ľudia starostlivo uschovávali. Obec Stará Kremnička sa môže pochváliť nielen bohatou a dôsledne spracovanou kronikou, ale aj rozsiahlym archívom fotiek. Po novom dokonca mimoriadne rozsiahlym.

Úctyhodný archív

Kronikárka Alica Vankuličová a miestny aktivista a bádateľ po minulosti regiónu František Kovár pracujú na zaradení stoviek fotografií, ktoré v uplynulých dňoch našli pracovníci obecného úradu v neoznačenej škatuli. V nenápadnej zapatrošenej škatuli sa roky skrývalo vyše tisíc fotiek.

,,Ak by sa pripočítali tie, čo sú v kronikách u našej kronikárky, tak by to mohlo byť aj do 2500 fotiek zo života obce. Tieto, čo sa našli, sú zo 70. až 90 rokov minulého storočia. Postupne ich triedim, ešte ich budeme musieť s kronikárkou jednu po druhej prechádzať, skúsiť ich presnejšie určiť, datovať, prípadne aj doplniť mená. Väčšinu potom aj oskenovať, upraviť," vysvetľuje Kovár.

Kde sú fotky, nevedel ani fotograf

Ako ďalej približuje Kovár, o existencii škatule s bohatým fotografickým materiálom archivári vedeli, dlho sa k nej však nevedeli dopátrať: ,,V tom období, z ktorého sú fotky, boli dedine dvaja fotografi, ktorí sa na nich aj podieľali. S jedným som už hovoril, aj ho to potešilo, lebo jemu takmer nič nezostalo."

Znovu objavené fotky zachytávajú najrôznejšie momenty zo života v obci, ako budovanie významných stavieb, ktoré obyvateľom slúžia dodnes, hrozivú povodeň z roku 1978 či zlatú éru legendárneho motorestu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM