Správy

V dedine sa chcú ubrániť hluku z cesty: Vysadili stromy, na výsledný efekt si počkajú

Pokojný a najmä tichý život v dedine zmenila výstavba rýchlostnej cesty. Obec získala 5000 eur. Tipnite si, kedy sa dostavý výsledný efekt.

Ilustračný obrázok k článku V dedine sa chcú ubrániť hluku z cesty: Vysadili stromy, na výsledný efekt si počkajú
Zdroj: TASR

V obci Lovča v okrese Žiar nad Hronom vysadili 92 mladých stromov. Na projekt Výsadby izolačnej zelene sa obci podarilo získať 5000 eur z Programu obnovy dediny – Zelená dedina.

Výsadba piatich druhov drevín nebola vybraná náhodne. Mladými drevinami boli doplnené stromoradia líp. Vzhľadom na vysokú hladinu podzemnej vody však boli podľa starostu Ondreja Bahnu vysadené aj ďalšie dreviny – jaseň štíhly, jelša lepkavá, orech kráľovský a vŕba biela.

Projekt si dával niekoľko cieľov. Prinavrátiť obci jej pôvodný vzhľad, ale tiež eliminovať hluk z neďalekej rýchlostnej cesty. „Dôvodom však bola aj blízkosť metalurgickej produkcie, či chýbajúce vetrolamy. Preto je najmä obytná zóna vystavená silným vetrom,“ dodal.

Želaný efekt by sa podľa jeho slov mal dosiahnuť približne za 10 až 15 rokov. „Teraz nás čaká desaťročná starostlivosť, aby sa stromy ujali, keďže sú teraz v zraniteľnom štádiu,“ vysvetlil s tým, že mladé stromy majú malý koreňový bal a sú teda citlivé na sucho.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM