Katarína Reiterová Rôzne

V dedine šetria, došlo aj na svetlo: Obec Hodruša-Hámre je v noci ponorená do tmy

Obec Hodruša-Hámre (okres Žarnovica) je už približne týždeň cez pracovné dni od polnoci do štvrtej rána ponorená do tmy. V tomto čase sa totiž v obci vypína verejné osvetlenie, a to na základe uznesenia poslancov obecného zastupiteľstva z apríla tohto roka.

Ilustračný obrázok k článku V dedine šetria, došlo aj na svetlo: Obec Hodruša-Hámre je v noci ponorená do tmy
Zdroj: TASR

Ako vysvetlil starosta obce Jozef Uram, pôvodne samospráva obce uvažovala, že verejné osvetlenie bude vypínať v čase od 1.00 do 4.00 hodiny. „Nakoniec platí čas od 24.00 do 4.00 hodiny, s výnimkou noci z piatka na sobotu a noci zo soboty na nedeľu, keď osvetlenie bude fungovať počas celej noci,“ doplnil s tým, že momentálne je režim v skúšobnej prevádzke a platí až do odvolania.

Hlasovali aj občania

Podľa slov Urama vedenie obce bralo do úvahy aj názor občanov, na ktorý sa pýtalo prostredníctvom ankety zverejnenej v januári tohto roka na oficiálnej stránke obce. „Hlasovanie v ankete bolo veľmi tesné a skončilo v prospech vypínania verejného osvetlenia,“ objasnil.

Ročne ušetria tisíce

Samospráva sa k tomuto kroku rozhodla z dôvodu šetrenia obecných financií. „Predbežný odhad je, že ročne vďaka tomuto úspornému opatreniu ušetríme zhruba 3 600 eur,“ uzavrel Uram.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM