Martin Károly Rôzne

V kraji došlo k poklesu chrípky

Oproti minulému týždňu došlo v tomto týždni v Banskobystrickom kraji k poklesu všetkých ochorení horných dýchacích ciest aj chrípke podobných ochorení.

Ako informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, „v prvom prípade je to o 8,7 percenta, keď sa z tohto počtu vyčlenia len chrípkové a chrípke podobné ochorenia, predstavuje to pokles o 19,03 percen­ta“.V Banskobys­trickom kraji je tak v súčasnosti chorých na akútne respiračné ochorenia 15.906 ľudí, z tohto počtu je to 3906 chrípke podobných ochorení. V tomto týždni tiež v kraji potvrdili sedem prípadov novej chrípky A(H1N1).
Tolnayová pokračovala, že najväčší výskyt ochorení je naďalej v južných okresoch kraja, teda v Rimavskosobot­skom, Veľkokrtíšskom a v okrese Revúca.
„Z 13 okresov Banskobystrického kraja sme všade situáciu vyhodnotili ako lokálne epidémie s výnimkou okresov Poltár, Detva a Brezno, kde ide len o sporadický výskyt týchto ochorení,“ konštatovala Katarína Francisciová z odboru epidemiológie RÚVZ. Chrípke podobné ochorenia najviac postihujú šesť- až 14-ročných školákov. Táto veková skupina má aj najväčší výskyt akútnych respiračných ochorení.
Najvyšší počet zatvorených škôl je k dnešnému dňu v južných okresoch. „Celkom je v Banskobystrickom kraji prerušená prevádzka v 18 materských, 34 základných a piatich stredných školách,“ objasnila Tolnayová.
Hovorkyňa upozornila, že proti sezónnej chrípke je ešte stále možné dať sa očkovať. „Očkovacia látka totiž podľa posledných štúdií významne chráni aj proti novej chrípke nešpecifikovanou zložkou ochrany.“

zdroj:TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM