Martin Károly Kremnica

V Kremnici bude referendum o ťažbe zlata

Kremnica - Kremničania sa približne o tri mesiace budú prostredníctvom referenda vyjadrovať k otázke, či súhlasia s povrchovou ťažbou zlata. Zástupcovia OZ Kremnica nad zlato ale označili plebiscit za zbytočný a kontraproduktívny.

[size=15][color=#ff0000]­Mesto je proti ťažbe[/color][/si­ze]

Kremnickí poslanci sa na štvrtkovom zastupiteľstve jednohlasne uzniesli na deklaratívnom uznesení, v ktorom odmietajú ťažbu zlata a striebra. Negatívne stanovisko zaujali aj k problematike tzv. malej ťažby, v ktorej chce Kremnica Gold Mining skúšobne ťažiť 250 ton horniny zo Šturca. „Je potrebné naše národné bohatstvo, vrátane nerastných surovín, odkladať pre budúce generácie na dobu, kedy možno bude akútnejšia situácia a potreba tieto suroviny ťažiť,“ predstavuje primátorka Zuzana Balážová časť z deklaratívneho vyhlásenia. Podľa neho by povrchová ťažba v Kremnici viedla k devastácii prírodného a sociálneho prostredia.

[size=15][color=#ff0000]­Vyhlásili referendum[/co­lor][/size]

V druhom bode uznesenia poslanci navrhli a aj odsúhlasili miestne referendum s otázkou: Súhlasíte s povrchovou ťažbou zlato- strieborných rúd v katastrálnom území Kremnice? Referendum má byť uskutočnené do 90 dní od vyhlásenia. „Poslanci Mestského zastupiteľstva podporujú formy priamej demokracie a sú presvedčení, že občania Kremnice využijú toto právo a referenda sa zúčastnia a takýmto spôsobom budú deklarovať svoj postoj k otázke ťažby zlata do budúcnosti,“ obhajuje rozhodnutie poslancov viceprimátorka mesta, Lujza Pračková. [size=15] [color=#ff0000]­Kremnica nad zlato referendum nechce[/color][/si­ze]

Zástupcovia Občianskeho združenia Kremnica nad zlato, ale ostro vystúpili voči vyhláseniu plebiscitu. Podľa nich je to zbytočné, keďže neexistuje aktívna druhá strana tých, čo sú za ťažbu. Podľa slov predsedu OZ Ľuboša Kurthyho ide o veľký hazard. „Keby, za akýchkoľvek okolností, prejde to referendum v náš neprospech, tak kto potom vysvetlí tie ekonomické nadväzné veci, ktoré môžu veľmi vážne poškodiť mesto. Nechcel by som mať tú zodpovednosť, akú majú teraz poslanci,“ kontruje Kurthy. Podľa zástupcov združenia ide aj o vyhadzovanie peňazí daňových poplatníkov na zabezpečenie referenda.

Mesto ešte nemá spočítané presné výdavky na referendum, ale podľa primátorky nepôjde o horibilnú sumu. „V prípade, že budeme mať pocit, že sa tu zo strany ťažiarov začala masívna kampaň s podplácaním a masírovaním verejnej mienky, zvažujeme aj tú možnosť, že vyzveme ľudí k bojkotu referenda,“ uzatvára predseda OZ Kremnica nad Zlato, Ľuboš Kurthy.

[size=15][color=#ff0000]­Slučka demokracie[/co­lor][/size]

S postupu mesta je prekvapený aj Ľubor Kraus, banícky expert a člen OZ Kremica nad Zlato. Podľa neho sa zastupiteľstvo dostalo do akejsi demokratickej slučky: „Referendum je nepochybne najvyššia inštitúcia demokracie. Ak to teda navrhol čo i len jeden poslanec, ostatní sa báli povedať nie, lebo poslanci sú v podstate k takémuto postupu zaviazaní aj ústavou aj všetkými právnymi normami.

Podľa viceprimátorky Lujzy Pračkovej sa návrhom referenda nezaoberala pred zastupiteľstvom ani mestská rada ani komisie pri MsZ: „Táto otázka bola medzi poslancami dohodnutá v priebehu dnešného dňa. /štvrtok 3. novembra pozn. red./ Bolo to na základe výsledkov včerajšieho stretnutia v kine Akropola. Rešpektovali sme mienku obyvateľov a chceme sa teda občanov na ich názor pýtať.

Výstup zo včerajšieho netradičného zasadnutie mestského parlamentu , ktoré viac pripomínalo verejné stretnutie, je teda pomerne nejednoznačný. Aj keď ako podotkol Alfréd Haško, „95 % ľudí v tejto miestnosti je proti ťažbe,“ rozhádané strany sa nedokázali spojiť v spoločnom vyhlásení a postupe, aj keď zámer bol pravdepodobne na obidvoch stranách rovnaký.

/mak/ vo videu: Ľubor Kraus, Lujza Pračková, Beata Kirková, Alfréd Haško, Ľuboš Kurthy, Zuzana Balážová

[color=#ff0000]­Súvisiace video [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.117292_V-Kremnici-chu-zacat-s-testovacou-tazbou-zlata]V Kremnici chcú začať s testovacou ťažbou zlata[/link]

V Kremnici bude referendum o ťažbe zlata
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM