Barbara Dallosová Správy

V Kremnici zľavy nemajú, žiarska radnica sa spamätala: ZOZNAM nových výhod pre darcov krvi

Držitelia plakiet za darcovstvo krvi v Žiari nad Hronom sa ešte pred vyše rokom dožadovali výhod zo strany mesta. Dostali vstupy zadarmo i niekoľko zliav. Kremnická samospráva zatiaľ takýto systém zvýhodňovania nemá.

Ilustračný obrázok k článku V Kremnici zľavy nemajú, žiarska radnica sa spamätala: ZOZNAM nových výhod pre darcov krvi
Zdroj: TASR

Býva zvykom, že ľudia ktorí sa rozhodnú pravidelne dávať svoju krv tým, ktorí to potrebujú, bývajú odmenení. Výhody ako lacnejšie cestovanie či voľný vstup na športoviská sú v rukách mestských samospráv.

Začalo to kupkom

Ešte pred rokom držitelia Jánskeho plakiet v Žiari nad Hronom výhody nemali. Písali sme tu: Július zo Žiaru zažil rozčarovanie: Daroval krv vyše 70-krát, nemá nárok ani na plaváreň Od tohtoročnej letnej sezóny im ale radnica vyšla v ústrety a viacnásobní darcovia krvi mohli využívať voľný vstup na mestské plážové kúpalisko. Ako vtedy avizoval vedúci Kancelárie primátora mesta Martin Baláž, v zime im zas nechá mesto otvorené dvere bez platenia na mestskú plaváreň.

Okrem kúpaliska a plavárne mesto na jeseň pridalo niekoľko ďalších výhod v sieti mestských zariadení. Zadarmo majú Žiarčania odmenení plaketami obľúbený letný festival City fest, môžu si uplatniť zľavu na vstupenku do Kina Hron v hodnote jedno euro, zľavnené sú pre nich tiež vybrané kultúrne podujatia a majú 20% zvýhodnenie pri kúpe vstupenky na žiarske veselice.

Všetky výhody platia pre viacnásobných darcov – od striebornej Jánskeho plakety, ktorá zodpovedá dvadsiatim odberom krvi a pri uplatňovaní zľavy je potrebné predložiť preukaz darcu krvi.

Kremnica systém výhod nemá

Kremnické termálne kúpalisko Katarína síce otvára držiteľom plakiet svoje brány zadarmo už niekoľko rokov, v Kremnici ale na rozdiel od Žiaru kúpalisko pod správu mesta nepatrí.

Samotná radnica pre darcov zvýhodňovací systém nemá. ,,Občas dostávajú držitelia plakiet vstupenky do Relax centra na Skalke, ale to nie je permanentné a neombedzené. Stály systém odmeňovania a výhod nemáme. A potom drobnosti, keď býva oceňovanie darcov krvi, tak balíky nabalia v Červenom kríži a za mesto dostávajú kvety alebo vecné dary," vysvetlila Ľuba Ďurčová, vedúca Organizačného a správneho oddelenia kremnickej radnice.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM