Barbara Dallosová Rôzne

V mestách obvykle vyvolajú paniku: 5 kurióznych príbehov zo Žiaru, v hlavnej úlohe zvieratá

Keď sa zvieratá ocitnú v betónovej džungli, môže to dopadnúť všelijako. Takéto príhody sa nevyhýbajú ani nášmu mestu. Z niektorých vám prebehne mráz po chrbte, pri iných vám možno bude mykať kútikmi :)

Ilustračný obrázok k článku V mestách obvykle vyvolajú paniku: 5 kurióznych príbehov zo Žiaru, v hlavnej úlohe zvieratá
Zdroj: TASR

Hady v škôlke

Odchyt plazov sám o sebe nepatrí medzi tie celkom bežné, o to menej, ak sa musí odohrať na takom mieste, ako je škôlka. Ako sa uvádza v kronike mesta, v materskej škole a detských jasliach na Sládkovičovej ulici vyvolali tieto zvieratá nemalý rozruch v roku 2011. Pri rannej kontrole budovy tu pracovníčky v priebehu dvoch týždňov objavili niekoľkokrát hady. Hoci škôlka bola nejaký čas zatvorená, nakoniec šlo len o užovky a všetko dobre dopadlo.

Na včely platí vonná tyčinka

V horúcom lete v roku 2009 sa zapáčilo veľkému množstvu včiel sídliť na vonkajšom múre 3. poschodia na Ul. Š. Moysesa. Podľa záznamov z kroniky roj včiel pokryl približne 0,6 metra štvorcového plochy. Zaujímavé je najmä to, čo včely zabývané na múre presvedčilo, že majú zmeniť miesto oddychu. Vraj odleteli až vtedy, keď ich vyhnala vôňa vonnej tyčinky zavedená cez vetrákové otvory domu.

Sova v škatuli

Predstava noci prečkanej na policajnej stanici sa ľuďom väčšinou nespája s ničím dobrým. V tomto prípade však nešlo o žiadnych kriminálnikov. U našich policajtom na chvíľu pobudli odchytené vtáky. Ako pred časom pre portál Žiar 24 uviedol náčelník mestských policajtov Róbert Šiška, dravcov, už odchytávali mnohokrát, raz šlo o sovu. Tú mali muži zákona v škatuli na policajnej stanici, kým si pre ňu neprišli kompetentní z Banskej Štiavnice.

Užovka na prechádzke

Ďalší prípad, kde na seba strhol pozornosť had, sa stal v roku 2008. Užovku, ktorá sa vydala na prechádzku po hlavnej ulici, museli pacifikovať mestskí policajti. Kde sa v centre mesta nabral had, nevedno. Podľa kroniky malo ísť o jeden meter dlhú užovku fŕkanú, ktorú policajti po odchyte premiestnili do prírody.

Vynašla sa

Ďalší záznam v kronike hovorí o odvážnej obyvateľke bytovky, ktorá dala čo preto neželanej zvieracej návšteve. V roku 2007 čakalo Žiarčnaku bývajúcu v tehlovom dome na Ul. Dubčeka naozaj nepríjemné prevapenie. Po dlhšom šramotení sa rozhodla pátrať po príčine a zistila, že cez odpadovú rúru sa prehrýza potkan. Bola pohotová a rýchlo na neho cez toaletnú misu naliala čistiaci prostriedok. Nápomocný sused potom dieru provizórne zaplátal.

So zvieratami majú veselo aj v neďalekej Kremnici. Po Kremnici sa už preháňali splašené kone, pred časom tam zase upútalo pozornosť zatúlané kozliatko, ktoré na skalnatom svahu predvádzalo kúsky hodné tatranských kamzíkov. Bonusom je, dnes už akási celebrita, krava Milka, ktorá vyčíňala pred bránami psychiatrie :)

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM