Barbara Dallosová Rôzne

V meste oprášili starú tradíciu: Symbolický fakľový sprievod s bohatým programom

Minulý rok sa samospráva rozhodla obnoviť symnbolický banícky sprievod. Ten sa stretol s veľkým ohlasom a toto leto nás čaká opäť. Aj s novinkami a prekvapením.

Ilustračný obrázok k článku V meste oprášili starú tradíciu: Symbolický fakľový sprievod s bohatým programom
Zdroj: TASR

V Novej Bani sa počas nastávajúceho víkendu prenesú v čase a pripomenú si slávnu banícku históriu mesta. V sobotu 23.7. od 20.30 h. sa tu bude konať Banícky fakľový sprievod a Anna bál. Sprievod začne pri baníckej kaplnke, pokračovať bude cez bývalú banícku štvrť Vŕšky a skončí na Zvoničke tradičným Anna bálom.

Oživili prerušenú tradíciu

,,Banícke fakľové sprievody – Faklcúg, sa v banských mestách v minulosti zvykli konať pri príležitosti napr. sviatkov patrónov," priblížila históriu riaditeľka Pohronského múzea v Novej Bani Katarína Konečná. K myšlienke zorganizovať takýto sprievod sa vrátili v Novej Bani ešte minulý rok. Zámerom bolo podľa Konečnej oživiť v meste prerušenú tradíciu Anna bálov na Zvoničke a prepojiť ju s faktom, že sv. Anna bola patrónkou baníkov.

,,Svätej Anne je zasvätená banícka kaplnka na Handli v Novej Bani, pri ktorej sa kedysi baníci modlievali pred šichtou a ďakovali po šichte. Od tejto kaplnky vyprevádzali aj svojich zosnulých druhov v pohrebnom sprievode. Týmto podujatím sa teda spája niekoľko tradícií do jedného celku," vysvetlila Konečná.

Po vydarenom prvom ročníku podujatia, ktoré sa stretlo s veľkým ohlasom, sa preto rozhodlo mesto Nová Baňa zorganizovať podujatie aj toto leto. Podľa Ivety Lukáčovej, vedúcej oddelenia kultúry a informácií novobanského mestského úradu, sa môžu prítomní tento rok tešiť na niečo nové, ale aj tradičné, čo k tomuto podujatiu neodmysliteľne pa­trí.

Nová trasa s prekvapením

,,Pred oficiálnym programom bude vítať účastníkov fakľového sprievodu dychová hudba Seniori, Folklórna skupina (FS) Vinička nám opäť pripomenie banícke piesne v novobanských baníckych krojoch," priblížila Lukáčová. Novovzniknuté občianske združenie Novobanský banícky spolok predstaví jeho predseda Zoltán Vén a čerešničkou bude podľa Lukáčovej vystúpenie zmiešaného speváckeho zboru Cantus Monte Regis, ktorý vystúpi v nových baníckych uniformách. Taktiež nebudú chýbať členovia FS Háj a malí permoníci, ktorí sú spestrením tohto podujatia.

,,Trasa fakľového sprievodu bude tento rok z časti iná, bude na nej príjemné prekvapenie, ale viac už neprezradím. Fakľový sprievod bude ukončený v rekreačnom areáli Zvonička, kde bude primátorom mesta Jánom Havranom oficiálne otvorený Anna bál.

Prítomní sa budú môcť zabaviť pri ľudovej hudbe a tanci FS Háj a Hudobnej skupiny Ideál," dodala Lukáčová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM