Martin Károly Rôzne

V meste sa premnožili potkany: Ľudí strašia aj cez deň!

Na to, že sa v meste premnožili potkany a strašia aj cez deň, upozornili magistrát niektorí obyvatelia, ale aj poslanci interpeláciami na mestskom zastupiteľstve. Mesto si preto dalo vypracovať monitoring, ktorý premnoženie potvrdil. O vyhubenie sa m

Na základe podnetov od občanov mesta, ale aj na základe interpelácií poslancov MsZ si dalo mesto Banská Štiavnica vypracovať Monitoring k prieskumu výskytu hlodavcov v meste“, upresňuje prednostka magistrátu Ivana Nikolajová.

Ako ďalej uviedla, tento monitoring mesto poslalo na Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom. Ten nariadil vykonať veľkoplošnú deratizáciu na celom území mesta Banská Štiavnica, a to od 1. septembra do 31. októbra tohto roku.

Mesto Banská Štiavnica je povinné zabezpečiť vo všetkých nehnuteľnostiach v majetku alebo v správe mesta deratizáciu. Takisto je povinné zverejniť na úradnej tabuli a v miestnej tlači oznámenie o nariadení deratizácie,“ vysvetlila ďalej prednostka a dodala, že: „Na základe uvedených skutočností mesto vyhlásilo verejné obstarávanie na predloženie ponuky na vykonanie deratizácie v meste. Súťaž toho času prebieha.“ [size=14][color=#cc0000] O potkany sa musia postarať aj obyvatelia[/co­lor][/size] Rozhodnutie, ktoré vydal RÚVZ v Žiari hovorí aj o tom, kto je, okrem samotného magistrátu, povinný deratizovať. Sú to podnikatelia či právnické osoby, prostredníctvom profesionálov, ale aj fyzické osoby – občania mesta Banská Štiavnica. Vo všetkých nehnuteľnostiach, ale aj na pozemkoch určených na vlastnú potrebu, ktoré vlastnia na území mesta. Potkanov či myší sa Štiavničania môžu zbaviť svojpomocne, voľne dostupnými prostriedkami schválenými na tento účel.

[size=14]Dera­tizáciu vám nikto nepreplatí[/size] Deratizáciu zaplatí každá fyzická alebo právnická osoba, ktorá na území mesta vlastní, spravuje alebo užíva nehnuteľnosť. Mesto sa cenu dozvie až po ukončení verejného obstarávania, občana vyjde kilo jedu na potkany na niečo vyše eura.

Katarína Reiterová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM