Martin Károly Samospráva

V meste žije takmer 1200 psov: Aké zmeny čakajú žiarskych psíčkarov v novom roku?

Chovateľov štvornohých miláčikov v našom meste opäť čaká povinnosť odviesť daň za psa. Prečítajte si, aká bude jej výška v roku 2014 a pozrite si zmeny, ktoré nastanú pri jej platení.

Ilustračný obrázok k článku V meste žije takmer 1200 psov: Aké zmeny čakajú žiarskych psíčkarov v novom roku?
Zdroj: TASR

Podľa hovorcu žiarskej samosprávy, Martina Baláža, bolo v našom meste k 31. decembru 2013 evidovaných 1187 psov. Ročná sadzba dane za jedného psa, chovaného na území mesta, je podľa jeho slov 33 eur. „Ročná sadzba dane, ktorý je chovaný v záhradkárskej je znížená o 17 eur z tejto sumy. Majitelia psov mestskej časti IBV si za svojho štvornohého priatelia zaplatia 8 eur, Šášovčania len 3 eurá,“ konkretizuje Baláž sumy platné podľa mestskej vyhlášky.

Nové zmeny pri platení

Ako ďalej uviedol, daň za psa sa už nemusí uhradiť do 31. januára, tak ako to bolo v predchádzajúcich rokoch. „Daň za psa je možné uhradiť na účet správcu dane alebo v hotovosti do pokladne na základe doručeného rozhodnutia,“ spresňuje hovorca.

Povinnosť nahlásiť psa do evidencie je najneskôr do 120 dní od prvého dňa držania psa. Daň sa hradí za psa, ktorý dosiahol vek 6 mesiacov. Daňovník je povinný podať daňové priznanie k dani za psa najneskôr do 30 dní odo dňa vzniku daňovej povinnosti,“ dopĺňa povinnosti majiteľov psov, Martin Baláž.

Kto je oslobodený od platenia?

Od platenia sú podľa hovorcu oslobodení postihnutí ľudia s preukazom ZŤPS, ale aj fyzické osoby s potrebou individuálnej pozitívnej stimulácie starostlivosti o zdravie. Za psa prvý rok neplatia ani tí, ktorí si ho zobrali z útulku v Žiari nad Hronom. „Oslobodení od dane sú podľa nášho VZN aj pes, ktorého vlastní fyzická osoba, vlastník rodinného domu, ktorý je vzdialený viac ako 500 m od súvisle zastavanej časti mesta,“ uzatvára tému Martin Baláž.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM