Martin Károly Kultúra

V múzeu euro deti zaujme, dôchodcov neláka

Kremnica 5. októbra – Deti zaujmú, dôchodcovia sa ne nechcú ani pozrieť. Aj také sú reakcie návštevníkov Múzea mincí a medailí v Kremnici na eurové mince, ktoré sú súčasťou jeho expozície.

Jedno poschodie je venované dejinám peňazí na území Slovenska, od Keltov až po súčasné euro. V horizonte 2400 rokov je jedna vitrína venovaná aj euru. Expozícia však nie je zameraná na euro, skôr je takou bodkou prezentácie,“ uviedla sprievodkyňa Agáta Lešková.

V expozícii sa podľa jej slov nachádzajú nekompletné zbierky eurových mincí jednotlivých krajín eurozóny. Chýbajú najmä tie vzácnejšie – mince zo San Marína či Vatikánu. Návštevníkov však podľa Leškovej skôr zaujímajú historické meny. „Aj z toho pohľadu, že sú vyrábané z iných kovov ako tie súčasné peniaze,“ podotkla.

Eurové mince podľa jej slov zaujmú najviac deti, pretože sú jedinými, ktoré poznajú a s ktorými sa v reálnom živote stretli. „To je veková kategória, ktorú táto mena oslovuje najviac. Dospelých aj stredoškolákov skôr očaria meny, o ktorých už vedia, že majú hodnotu z rôznych horizontov – historickú a podobne. No a dôchodcovia sa nechcú ísť na ne ani pozrieť,“ zhodnotila.

Pre mnohých sa mince stali záľubou. Podľa Sone Zobekovej z [link=http://www­.numizmat.sk/]Nu­mizmatiky Kremnica[/link] pribúda nových zberateľov každým dňom. V obľube sú napríklad pamätné dvojeurové mince, ktoré neprešli obehom. Ich ceny sa rôznia najmä podľa toho, v akom náklade boli vyrazené. „Najhľadanejšie sú, samozrejme, tie drahšie, pretože vyšli v malom náklade. Napríklad Vatikán, San Maríno či Monako,“ podotkla Zobeková.

Cena takejto zberateľskej mince sa môže vyšplhať až na niekoľko stoviek eur. „Mali sme napríklad monackú Grace Kelly z roku 2007. Tam sa cena vyšplhala na 1400 eur,“ uviedla s tým, že nešlo o zlatú mincu, ale o klasickú pamätnú dvojeurovku. Minca nebola v obehu a vyšla v náklade 20.000 kusov pre celú úniu.

Vyhľadávané sú však aj ročníkové sady eurových mincí či slovenské pamätné dvojeurové mince. Tie vydalo Slovensko zatiaľ tri a pripomínajú: 20. výročie vzniku Vyšehradskej skupiny, 20. výročie 17. novembra 1989 (Dňa boja za slobodu a demokraciu) a 10. výročie hospodárskej a menovej únie.

Autorom mince, ktorá pripomína výročie nežnej revolúcie, je Kremničan Pavel Károly. Aj ostatné slovenské euromince sú však spojené s menami významných slovenských medailérov v Kremnici – Drahomírom Zobekom a už zosnulým Jánom Černajom.

Zdroj: TASR

[color=#ff0000]­Súvisiaci článok

[link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.12418_Au­torom-navrhu-pamatnej-mince-s-motivom-17–novembra-je-Kremnican.155]Au­torom návrhu pamätnej mince s motívom 17. novembra je Kremničan[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM