Barbara Dallosová Správy

V neďalekej obci sa tešili na slávnosti: Radosť im pokazili vandali, FOTO

Drzosť vandalov zarmútila mnohých obyvateľov. Na pýche miestnych obyvateľov sa vyzúrili krátko pred dlho očakávanými slávnosťami.

Ilustračný obrázok k článku V neďalekej obci sa tešili na slávnosti: Radosť im pokazili vandali, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Jednu z informačných tabúľ Náučného chodníka po stopách lesnej železničky v obci Hrabičov (okres Žarnovica) zničil neznámy vandal. Ján Tomáš, predseda Mikroregiónu Kľakovská dolina, ktorou náučný chodník prechádza, uviedol, že s podobným vandalizmom sa za desať rokov existencie chodníka ešte nestretli.

Pred oslavami výročia

,,Niektorí ľudia si naozaj nič nevážia," zareagoval Tomáš, ktorý stojí aj za zrodom náučného chodníka. Zničená tabuľa ho trápi o to viac, že približne o mesiac si obce Kľakovskej dediny pripomenú 50. výročie od zrušenia lesnej železničky, a tiež 10. výročie od otvorenia tohto náučného chodníka.

,,Zároveň 17. novembra uvedieme v Hrabičove do života druhé vydanie knihy Kľakovská dolina – od Hrona po Vtáčnik, ktorá vyšla po desiatich rokoch," podotkol s tým, že prehliadka náučného chodníka bude zaujímať aj pozvaných hostí. Zničenú tabuľu sa preto budú snažiť čo najskôr opraviť. Chodník navyše vyhľadávajú aj mnohí turisti, no a tiež je napojený na miestne cyklotrasy.

Po stopách starej železnice

Náučný chodník, ktorý sa začína v Žarnovici, má 12 zastávok, pričom každá je označená náučnou tabuľou. Približuje históriu lesnej železnice, ktorou sa kedysi zvážalo drevo z lesov Kľakovskej doliny do Žarnovice. Zrušená bola v roku 1966 z ekonomických dôvodov, keďže sa pre narastajúcu automobilovú dopravu stala nerentabilnou. Expozícia náučného chodníka sa nachádza v Hrabičove na Pilke, v areáli bývalého depa. Okrem vozňov sa tu nachádzajú aj dobové fotografie a všetky informačné tabule chodníka.

Titul. foto: ilustračné

FOTO: Smutný pohľad na prácu vandalov
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM