Martin Károly Kultúra

V novej hudobnej akadémii sa dá študovať aj džez

Banská Štiavnica - Výučbu v dvoch bakalárskych študijných programoch, ktoré kombinujú hudobnú teóriu s praxou ponúka novozaložená Hudobná a umelecká akadémia Jána Albrechta (HUAJA) v Banskej Štiavnici. Slávnostné otvorenie prvého akademického roka 20

Na Slovensku je viacero vysokých škôl, ktoré majú študijné programy z oblasti umenia. Škola v Banskej Štiavnici je však jedinečná v tom, že v jednom bakalárskom programe si študenti môžu navoliť aj štúdium džezu. Džez sa totiž na žiadnej slovenskej vysokej škole zatiaľ nedá študovať,“ povedala TASR prorektorka pre zahraničie a výskum v oblasti vedy a umenia Zuzana Martináková.

Ďalšou možnosťou je napríklad navoliť si kombináciu hudobnej teórie s komornou hudbou, alebo s hrou na historické nástroje.

Druhý študijný program ponúka kombinácie hudobnej teórie s kompozičnou praxou. Tu je výhodou ponuka štúdia elektroakustickej hudby a zvukového dizajnu.

Pre školu bol dnešný deň výnimočný aj preto, že ešte vlani nebol jej rozbeh vôbec istý. Aj keď akreditačná komisia dala akadémii súhlas na zaradenie do siete súkromných vysokých škôl, ministerstvo školstva ho nerešpektovalo.

Škola nakoniec získala štátny doklad tento rok v januári. Prijímacie skúšky potom robili v troch kolách. Momentálne začne prvý rok so 14 študentmi, pričom by mali ešte pribudnúť dvaja študenti z Rakúska.

Akadémia sídli v krásnej secesnej vile zo začiatku 20. storočia. „Takýchto bolo v tom čase v meste postavených deväť. Tieto patrili profesorom banskej akadémie. Je to jediná vila, ktorá dnes patrí mestu. My sme tu zatiaľ v prenájme,“ pripomenula Martináková.

Garantom programov vysokej umeleckej školy je profesor a skladateľ Egon Krák a profesorka Zuzana Martináková. Medzi ďalších pedagógov patrí napríklad skladateľ Matúš Jakabčic či dirigent Leoš Svárovský.

Pri príležitosti otvorenia nového školského roku, ktorého sa zúčastnila ako hosť aj herečka a rodáčka z Banskej Štiavnice Emília Vášaryová, sa uskutočnilo aj slávnostné preberanie daru – fonotéky profesora Jána Jaborníka (1942 – 2010). Tento významný slovenský teatrológ začiatkom tohto roku získal Cenu ministra kultúry SR za rok 2010 In memoriam.

Zdroj: TASR ilustračné foto

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM