Martin Károly Správy

V okrese plánuje štrajkovať vyše 80 percent škôl

Viac ako 80 percent škôl v Žiarskom okrese nahlásilo krajskému výboru svoju účasť na štrajku. Školy v Žarnovickom okrese hlásia vyše 60-percentnú účasť.

Ilustračný obrázok k článku V okrese plánuje štrajkovať vyše 80 percent škôl
Foto: Jaroslav Dodok

Ako upozornila predsedníčka banskobystrickej krajskej rady združenia základného školstva v školských odboroch Magdaléna Ponická, percentuálna účasť škôl, ktoré sa zúčastnia na štrajku za celý Banskobystrický kraj, ešte známe nie je. „Známa je len percentuálna účasť za niektoré okresy v kraji. V okrese Žarnovica je to 61,72 percenta škôl a v okrese Žiar nad Hronom až 80,27 percenta škôl.

Učitelia zo spomínaných okresov podľa slov Ponickej neplánujú protestné zhromaždenie. „Dohodli sme sa, že sa zúčastníme protestného zhromaždenia v Banskej Bystrici, kde máme zabezpečený odvoz autobusom,“ doplnila Ponická.

Podľa posledných informácií dĺžka štrajku, ktorý sa začne v pondelok 26. novembra o 06.00 h, závisí od rozhodnutia učiteľov na samotných školách. Niektoré školy teda môžu zostať zatvorené dva dni, niektoré dlhšie.

Centrálny štrajkový výbor rozhodne o prerušení či ukončení štrajku na Slovensku podľa situácie, ktorú budú hlásiť školy. Hlavnou požiadavkou odborového zväzu je zvýšenie platu pedagogických zamestnancov o desať percent.

Súvisiaci článok:

Overené: Žiarske školy od pondelku v štrajku!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM