Martin Károly Správy

V okrese zložilo živnosti stovky ľudí. Čo je za tým?

Od augusta minulého roku zložilo živnosti v Žiarskom okrese viac ako 300 fyzických osôb. Prečítajte si pohľad poslanca NR Ľudovíta Kaníka a Michala Páleníka z Inštitútu zamestnanosti na tento pokles.

Ilustračný obrázok k článku V okrese zložilo živnosti stovky ľudí. Čo je za tým?
Zdroj: TASR

Počet živnostníkov v Žiarskom regióne je v ostatných rokoch takmer rovnaký. Od augusta 2012 do januára 2013 zaznamenal Živnostenský úrad v Žiari nad Hronom markantnejší prepad. Napríklad v roku 2009 podnikalo alebo pracovalo na základe živnostenského oprávnenia 8 333 fyzických osôb. O rok neskôr tu pôsobilo dokonca 8 335 živnostníkov. Odvtedy ale krivka padala.

Na začiatku roku 2011 bolo na Živnostenskom úrade evidovaných 8 203 živnostníkov, v auguste ich bolo o 17 menej. No do januára 2013 zložilo živnosti 331 fyzických osôb. Čo sa skrýva za týmto číslom?

Ľ. Kaník: Smrteľný koktail namiešaný vládou

Podľa poslanca Národnej Rady (NR) Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) je tento pokles zapríčinený najmä opatreniami súčasnej vlády. „Zákony, ktoré schválila vláda Roberta Fica na živnostníkov kruto doľahli. Znamenali veľké zvýšenie odvodov a daní, čo je v čase krízy totálne likvidačné,“ domnieva sa opozičný poslanec NR.

Budúci rok má byť, podľa Kaníka, život strednej triedy ešte ťažší. „Podľa schváleného zákona sa zdravotné odvody ešte viac zvýšia. To je ten smrteľný koktail namiešaný touto vládou, ktorá dusi ekonomiku a zamestnancov.,“ upozorňuje ďalej. Podľa neho sa tomu dalo zabrániť tak, že by vláda nezvýšila odvody a dane, nezrušila rovnú daň a nezmenila zákonník práce.

R. Fico: Sami živnostníci chceli zvýšenie odvodov

Róbert Fico v relácii TA3 V politike uviedol, že odvody vláda zvýšila na základe požiadaviek zástupcov živnostníkov. „To, čo sa udialo vo vzťahu k živnostníkom, bolo na základe dohody so živnostníkmi,“ uviedol predseda vlády Róbert Fico v nedeľnej televíznej diskusii.

Podľa Fica vôbec nešlo o diktát zo strany vlády. „S profesnými organizáciami živnostníkov sme sa dohodli na tom, že sa upravia odvody, pretože nám prichádzali živnostníci do dôchodkového veku a mali 150 eurové dôchodky, lebo si platili minimálne odvody do sociálnej poisťovne,“ vysvetľuje ďalej Róbert Fico.

Opozičný poslanec tomuto vyjadreniu kontruje:„Oklamal ich a žiaľ mu skočili na lep. Oni ho nežiadali, len prikývli na tie likvidačné zmeny, čo je pre nich veľmi zle.

Analytik: Živnosti často nahrádzali pracovný úväzok

K téme poklesu sa pre Žiar24 vyjadril aj Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti. „Bohužiaľ živnosti často nahrádzali štandardný pracovný úväzok, čo určite nebolo dobre pre ekonomiku, zo stredno až dlhodobého hľadiska,“ tvrdí Páleník. Podľa neho boli živnostníci „prepúšťaní“ ako prví a častokrát museli živnosť aj zložiť, pretože nemali iné zákazky.

Taktiež zreálnenie odvodov živnostníkov prispelo k zníženiu atraktivity živnosti na úkor zamestnania,“ dodáva Páleník.

Podľa neho však pokles v žiarskom regióne nie je výrazný. „Ide "iba“ o 4%, čo je možno porovnateľné číslo s poklesom normálnej zamestnanosti," dodáva na záver Michal Páleník.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM